Kultura

“Noć knjige” u Multimedijalnom centru MAK

18/04/2017

JU Biblioteka Sarajeva poziva Vas da se i ove godine pridružite u obilježavanju manifestacije Noć knjige koju je JU Biblioteka Sarajeva počela obiljžavati prošle godine, po prvi put u svojoj dugogodišnjoj historiji.

Manifestaciju koja se širom svijeta i u regionu održava uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava. To je događaj koji bi trebao da, svojim raznovrsnim sadržajima, podiže svijest o važnosti čitanja, o bitnosti knjige i pisane riječi.

– I ove godine u Biblioteci smo vam pripremili raznovrstan program. U fokus smo stavili „čitatelja“ i program koncipirali tako da su čak i autori koji će učestvovati u programu- čitatelji i korisnici biblioteke. Predstavit ćemo vam neke naše buduće projekte i planove i pozivamo sve naše čitaoce i sve ljubitelje književnosti da nam se pridruže i skupa sa nama budu kreatori ovog programa.

Prvi dio Noći knjige posvetit ćemo poeziji i program ćemo započeti predstavljanjem „Stiholjuba“, našeg malog projekta kojim smo, ove godine, počeli obilježavati Svjetski dan poezije. Nadamo se da će „Stiholjub“ u narednim godinama postati tradicionalan. Poeziju će nam čitati Goran Vrhunc, pobjednik ovogodišnjeg „Stiholjuba“, naši dragi korisnici, gosti i svi ostali koji budu željeli.

U nastavku većeri razgovarat ćemo sa mladim autoricama i autorima Lejlom Kalamujić, Elmom Porobić, Borisom Lalićem i Hamzom Hodžićem. Razgovarat ćemo o njihovom književnom stvaralaštvu ali i o temama koje se za ovu manifestaciju stavljaju u fokus: knjiga, čitanje, biblioteka.

Na kraju večeri pridružit će nam se mlada generacija književnih kritičara i teoretičara književnosti jer mislimo da je vrijeme da i ovi mladi ljudi dobiju prostor koji zaslužuju. Đorđe Krajišnik, Edin Selmanović iz Oslobođenja te Mirnes Sokolović i Haris Imamović iz književnog časopisa SIC! bavit će se „Autonomijom književnosti“.

Manifestacija će početi u 19.00 u petak, u Multimedijalnom centru MAK, Alipašina 6a a trajat će sve dok nam bude lijepo, kažu iz JU Biblioteke Sarajevo.

Vaši domaćini bit će bibliotekari Centralnog odjeljenja JU Biblioteke Sarajeva- Amra Mutapčić- Čengić i Ozren Tošić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.