Noć muzeja u Beogradu na 67 lokacija

noc muzeja beograd

Srbija se 15. godinu pridružila međunarodnoj manifestaciji Noć muzeja, te je u 47 gradova u zemlji ove godine pod sloganom “Pobede i pobednici” organizovano oko 200 raznolikih događaja, a samo u Beogradu na 67 lokacija, javlja Anadolu agency (AA).

Lokacije u glavnom gradu Srbije su podeljene u sedam zona.

Ono što je novina u odnosu na prethodne godine je što je za posetioce otvorena Bajrakli džamija, koja je jedina preostala džamija iz osmanskog perioda i predstavlja kulturno-istorijski spomenik, a 1946. godine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja. Posetioci mogu da vide prostor džamije, koja je kako je rekao vodič tokom Noći muzeja mesto povezivanja sa Bogom, a mogli su i da čuju istoriju te džamije.

U Muzeju Nikole Tesle, gde su predstavljeni izumi ovog naučnika, primetan je i veliki broj turskih turista koji su došli za završnicu Evrolige “Turkish Airlines Final four 2018”, jer u finalu Fenerbahče, ali su slobodno vreme iskoristili da vide spomenar čestitki Tesli, koju je za njegov 75. rođendan mladi novinar Kenet Svizi sačinio tako što je zamolio mnogobrojne Tesline savremenike, naučnike, umetnike, novinare i političare da zajedno naprave spomenar.

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, u Noći muzeja postao je istorijski “Viasat History” paviljon sa inspirativnim pričama srpske istorije. Osmišljena je i Dečija tura, pa su tako mališani mogli da se oprobaju u mačevanju.

U Jugoslovenskoj kinoteci predstavljena je filmska priča glumaca i bračnog para Dragana Nikolića i Milene Dravić, ali i razvoj filma, kamere i fotoaparata.

U turama po Brogradu su i neispričane priče Noći muzeja, istorijska tura, savremena tura, Beograd za ljubitelje nauke, tehnologije i arhitekture, Beograd sa stilom.

Uz tradicionalne beogradske ture “Dečje priče”, “Beograd sa stilom” i “Neispričane priče”, ove godine uveden je i program “Umetnik je prisutan”. Na više lokacija posetioce dočekuju umetnici. Na ulicama Beograda takođe ima događaja, pa se mogu videti pantomimičari ili muzičke kutije.

Cena ulaznice je 450 dinara i važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu, a manifestacija traje do jedan sat posle ponoći.

Beograd učestvuje u ovoj manifestaciji od 2005. godine.