Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK Mostar

“Noć s Aleksom” gostuje na najznačajnijem regionalnom festivalu Sterijino pozorje

noc s aleksom hnk mostar

“O kakvom je uspjehu riječ govori i činjenica da je u konkurenciji za učestvovanje na festivalu bilo 57 predstava”, rekao je Vukoja

Predstava „Noć s Aleksom“, prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana, prošla je u međunarodnu selekciju „Krugovi“ najznačajnijeg regionalnog teatarskog festivala Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Ovo je velik uspjeh za predstavu i za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kojem će ovo biti prvi nastup na Sterijinom pozorju, saopćeno je iz HNK Mostar.

Po riječima direktora mostarskog kazališta Ivana Vukoje, izbor u program međunarodne selekcije „Krugovi“ jednog od najstarijih i najznačajnijih regionalnih pozorišnih festivala Sterijino pozorje, za HNK Mostar velika je čast i uspjeh, ali i još jedan pokazatelj kako se HNK kao pozorište uspio afirmirati u širem, regionalnom kontekstu.

– O kakvom je uspjehu riječ govori i činjenica da je u konkurenciji za učestvovanje na festivalu bilo 57 predstava. Iznimno mi je drago što je selektor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović prepoznao vrijednost predstave ‘Noć s Aleksom’, ali imao i mogućnost vidjeti još jednu našu predstavu te osjetiti ozračje koje vlada u HNK Mostar. Koristim priliku još jednom zahvaliti redatelju predstave Ivici Buljanu i svim članovima njegovog kreativnog tima na predivnom i korisnom teatarskom i ljudskom iskustvu. Zahvala i čestitke, također, idu i autoru teksta Marku Tomašu, s kojim smo kreativnu saradnju započeli i prije ove predstave, a koju ćemo zasigurno i nastaviti – izjavio je Vukoja.

Na konferenciji za medije selektor festivala Milivoje Mlađenović izvijestio je o programu u takmičarskoj selekciji festivala u kojoj učestvuje osam predstava srpskih dramskih autora i međunarodnoj selekciji u kojoj su, pored predstave „Noć s Aleksom“, odabrane još dvije predstave  ̶ „Lepa Vida“, Gledališče Koper / Teatro Capodistria (Slovenija); Slovensko stalno gledališče Trst (Italija) i „Tena – kronika raspada jedne ljepote“, Gradsko dramsko kazalište „Gavella“ Zagreb, Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci, Ludens teatar, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradsko kazalište Požega (Hrvatska).

Opća estetska vrijednost kazališnih predstava bila je vrhunaravni kriterij odabira predstava za takmičarski program 68. festivala Sterijino pozorje. Tek potom, ili istovremeno s tom vrijednošću, kao eventualne dodatne kriterije selektor je udruživao njihov ekskluzivitet, kulturnu različitost, istaknutu modernost, istraživačku usmjerenost, estetski radikalizam, umjetničku apartnost ili izuzetnost, i drugi faktore. Oslonac tokom cijelog selektorskog ciklusa bila je parafraza misli Petera Brooka: Iskra života, meso i krv realnosti, mora biti prisutna u svakom trenutku pozorišnog čina, kazano je na konferenciji za medije.

”Buljanova dekonstrukcijska predstava nadrasta stereotip mitske ličnosti Alekse Šantića kao simbola grada Mostara. Teatarskoj publici dan je na uvid jedan nevjerovatno sugestivno izveden krležijanski solilokvij o prokletstvu male, patrijarhalne sredine koja može poslužiti i kao paradigma ondašnje, ali i današnje Bosne i Hercegovine“, napisao je u obrazloženju selektor Mlađenović, navodi se u saPredopćenju.