Bošnjački insitut

Nova knjiga Hajrudina Somuna o kulturnim vrijednostima iranske civilizacije

hajrudin somun

O knjizi će govoriti bh. književnik Željko Ivanković i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Sedad Dizdarević

Knjiga “Sefarnama iz Irana” Hajrudina Somuna bit će predstavljena 14. februara u sarajevskom Bošnjačkom insitutu u okviru manifestacije kojom se obilježava 40. godišnjica iranske Islamske revolucije.

Riječ je o djelu putopisno-memoarskog karaktera koje obuhvata autorova putovanja u tu zemlju od 1964. godine. Iako je naglasak dat kulturnim i književnim vrijednostima iranske civilizacije, autor je opisao i svoja iskustva i viđenje iranske Islamske revolucije 1978-1979, o kojoj je u vrijeme njenog događanja bio jedini izvještač za sve medije iz Jugoslavije.

Bio je takođe svjedok posljednje faze iračko-iranskog rata 1980-1988, koji je pratio kao diplomata u Bagdadu i Teheranu. Tokom putovanja i boravka u Iranu sakupljao je antikvitete i umjetničke vrijednosti koje će prvi put predstaviti u Bošnjački insititut.

O knjizi će govoriti bh. književnik Željko Ivanković i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Sedad Dizdarević. Takođe će govoriti autor i direktor “Dobre knjige”, izdavača Somunovog djela, Izedin Šikalo.

Prateću izložbu predmeta koji se spominju u knjizi otvorit će predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Adil Zulfikarpašić” Faris Kapetanović, dok će u muzičkom programu učestvovati magistar istorije iranske umjetnosti Parviz Muhamadi, saopćio je organizator.