Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrovitelj projekta je BHRI

Nova mostarska predstava “Identitluk” 18. decembra

Identitluk

Predstava “Identitluk” ima cilj da, osim umjetničkog dojma, kod gledalaca izazove potrebu za razmišljanjem, istraživanjem i razgovorom koji bi ih trebao navesti na nove spoznaje i otvaranje prema drugom i drugačijem

Nova koprodukcijska predstava “Identitluk”, nastala u saradnji između Studija za izdvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar, premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. decembra, u prostorijama HNK.

Drugo igranje predstave bit će upriličeno 20. decembra u Narodnom pozorištu Mostar, a ulaz na ovu izvedbu je slobodan, uz obavezno preuzimanje ulaznica na blagajni Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava “Identitluk” nastala je kao autorski projekt rediteljice Tanje Oručević Miletić, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla, a prema motivima zbirke eseja “U ime identiteta”, libanonskog pisca Amina Maaloufa. Pokrovitelj projekta je BHRI (Bosnia & Herzegovina Resilience Initiative).

„Kompletna struktura predstave nastala je kroz vođene improvizacije glumačkog ansambla. Ta grupa mladih ljudi hrabro se uhvatila u koštac sa matricama i stereotipima kolektivnih identiteta koje (srećom!) ne doživljavaju kao svoje, ali koji im ipak kroje kapu i cementiraju neveselu budućnost, kao i ostatku društva u današnjoj BiH. Proces rada na ovoj predstavi je bio iskustvo zajedničke igre i istraživanja, s puno smijeha, ali i puno mozganja. Nadam se da ćemo i publiku uključiti u zajedničku radost igre, koja odagnava demone namrgođenih glava televizijskih vođa i njihovih stalnih refrena“ poručila je rediteljica Oručević Miletić.

Predstava “Identitluk” ima cilj da, osim umjetničkog dojma, kod gledalaca izazove potrebu za razmišljanjem, istraživanjem i razgovorom koji bi ih trebao navesti na nove spoznaje i otvaranje prema drugom i drugačijem, priopćili su organizatori.

Nakon izvođenja u Mostaru, “Identitluk” će, kako je navedeno, u sljedećoj godini gostovati u 19 bosanskohercegovačkih gradova s ciljem da što više građana pogleda ovu predstavu koja problematizira iznimno kompleksnu i delikatnu temu.

Ulaz na svako izvođenje će biti besplatan, uz prethodnu najavu dolaska.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz Narodnog pozorišta Mostar, zatim Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.