Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova zbirka pjesama “Sančopanteske” mlade Merime Handanović

Merima Handanovic

Mlada pjesnikinja Merima Handanović nakon dvije godine od objavljivanja svoje prve zbirke pjesma „Kihoteske“, javnosti se predstavlja sa svojom novom zbirkom „Sančopanteske“, čiju promociju očekujemo u Općoj biblioteci Zenica početkom mjeseca marta.

Druga zbirka poezije Merime Handanović objavljena je u izdanju Opće biblioteke Zenica, kao i prva zbirka „Kihoteske“, a promocija će biti upriličena u ponedjeljak, 5. marta sa početkom u 18.30 sati u prostorijama Čitaonice Opće biblioteke Zenica. O knjizi će govoriti: magistrica Emina Selimović, profesorica Safija Vehabović, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović i direktor Opće biblioteke Zenica Midhat Kasap.

Emina Selimović, urednica zbirke poezije „Sančopanteske“ je izjavila: „Merima Handanović u svojoj zbirci „Sančopanteske“, u svijetu rasapa svih formi, traga za cjelinom, makar u tragovima. Zato je u ovoj zbirci sve u stalnom pomijeranju iz ležišta automatizirane percepcije. Čak se i glas kojim govori lirski subjekt ostvaruje i kao glas Drugog, čime pjesnikinja u vlastiti poetski diskurs uvodi njegovo ukupno, i historijsko, i socijalno, i egzistencijalno, i intimno iskustvo, bez njihovog redukcionističkog razdvajanja.“

Merima Handanović je magistrirala na Filozofskog fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za b, h, s jezik i književnosti naroda BiH. Zaposlenica je Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na poziciji PR menadžer/lektor. Njena poezija je objavljivana u međunarodnim zbornicima poezije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoji Crnoj Gori, a uvršena je i u dvije Antologije poezije Književnog kluba Sombor. Učesnica je mnogih manifestacija od kojih su značajnice: Zeničko proljeće, Šopovi dani na Plivi, Obilježavanje 101 godišnjice od smrti Muse Ćazima Ćatića. Svojom drugom zbirkom poezije stvara poetski svijet „Sančopanteski“, koje kucaju u vremenu i time ostavlja značajan doprinos bosanskohercegovačkoj književnosti.