sff

Novakova: “Disturbed Earth” film o Srebrenici, mjestu gdje je prošlost zarobila sadašnjost

210814kumanova_markica

Film je potesko-esejistička dokumentaristička priča o Srebrenici danas, ali i Srebrenici jučer

Film „Disturbed Earth„ Kumjane Novakove i Guillerma Carrerasa-Candija prikazan je u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo Film Festivala.

Film je potesko-esejistička dokumentaristička priča o Srebrenici danas, ali i Srebrenici jučer.

Kumjana Novakova je istakla da je jezik kojim je rađen film oslikavao emotivne procese u kojima su se našli autori filma. Uz snažne slike pirode, prije svega zemlje i vode, autori film upotpunjuju mini esejima.

Tako će, između ostalog, zapisati da kisele proljetne kiše ispiraju kosti svih poginulih u genocidu u Srebrenici, svih 8327.

-Srebrenica je tako mjesto u tišini na kojem je prošlost zarobila sadašnjost. Korak po korak, kolektivna bol preuzima pejzaž, prostor, grad. Na kraju, ulazi u nas. Srebrenica postaje stvarnost današnjice, i naša vlastita stvarnost, zapisali su autori u filmu.

Naziv filma „Disturbed Earth” proizlazi iz forenzičkih materijala i korišten je tokom suđenja u međunarodnom sudu u Hagu za zločine koji su se desili u Srebrenici navela je Kumjana Novakova govoreći za Fenu dodajući da je to termin koji označava prostor gdje je vidljiva ljudska intervencija, gdje je djelovala ljudska ruka i za koje postoji razlog za iskopavanja, za pronalaženje masovnih grobnica.

Film predstavlja mještane srebreničkih naselja Srećka, Mirzu i Mejru koji žive svoja sjećanja na rat, svoje sudbine, zaboravljeni od svih.

U filmu je korišten i dokumentarni materijal koji su snimali ljudi koji su bili u ratu. Pored ove dvije vremenske linije, kako je kazala Kumjana Novakova, prisutne su i jako vizuelno slike prirode, odnosno zemlje.

-Priroda je ta koja je jako bitna u Srebrenici i svim mjestima ratnih zločina, jer zemlja je ta koja čuva nas. Zemlja je ta koja upija svu bol, koja upija život i koja vraća život. Zemlja nosi prošlost. Zemlja je i izvor budućnosti – izjavila je za Fenu Kumjana Novakova.

sff