Kultura

jablanica

Nove tehnologije u Muzeju “Bitka na Neretvi”; omogućen povratak u prošlost

14/12/2021

Bitka na Neretvi je tako dobila novi okvir i pristup interpretirajući kulturnu baštinu prema Interpret Europe metodologiji

U Jablanici je predstavljena nova ponuda i muzejska postavka Muzeja “Bitka na Neretvi”, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja ZOG Muzeja, objavili su iz tog muzeja.

Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova muzejska priča dio je projekta prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore “Zanimljivi muzeji – aMUSeumING” kojeg financira Europska unija, a implementira Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Tijekom dvogodišnje implementacije aktivnosti projekta ponuda Muzeja obogaćena je novim mobilijarom, dvjema novim postavkama: “Prema modernom društvu” i “Rat i umjetnost”.

Bitka na Neretvi je tako dobila novi okvir i pristup interpretirajući kulturnu baštinu prema Interpret Europe metodologiji.

Da bi doživljaj bio upotpunjen u ponudi su se našle i VR naočale uz čiju pomoć posjetitelj postaje Partizan i ima zadatak oboriti avione, srušiti most i prenijeti ranjenike na drugu obalu Neretve.

Posebna – nova postavka muzeja: Rat i umjetnost

Izložba “Rat i umjetnost” nova je postavka u Muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima Partizana i inspirirani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela. Središnji eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv “Nošenje ranjenika”.

Izložba je osim pjesnicima, piscima i slikarima,  posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.

Kako je zemljoradnik izašao iz neimaštine i gladi: Postavka Prema modernom društvu

Izložba “Prema modernom društvu” posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti.

Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama. Ovo je priča o periodu ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.

VR tehnologija – Doživite bitku na Neretvi i osjetite nevjerojatno iskustvo

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetitelji sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati avione, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja.

Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju omogućen je povratak u 1943. godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu. Posjetitelj se na neko vrijeme nalazi u ulozi Partizana, sluša zapovijedi i ispunjava zadatke koje dobiva iz vrhovne komande. Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Također, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči te svaki posjetitelj besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja.

Vodiči su dostupni na bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom, te engleskom jeziku. Trenutno se radi prijevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 tačaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tijekom posjeta.

Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 18 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.