Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Pazar domaćin filmskoj ekipi: “Trka pacova” je priča o ratu i ljubavi

rat race cg2

U Novom Pazaru se ovih dana snima film “Rat race” (Trka pacova) koji će naredne godine biti prikazan i na Berlinskom filmskom festivalu. Snimanje filma u ovom gradu je nesvakidašnji događaj i prilika za afirmaciju Novog Pazara. Međunarodna ekipa filmadžija će u gradu boraviti deset dana.

Glumica Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara Lemana Bećirović dobila je jednu od glavnih uloga u filmu i, kako ističe, snimanje filma u svom gradu je prilika za afirmaciju glumaca, pozorišta, grada i ovog kraja.

“Sve više je onih koji se odlučuju za snimanje serija ili filmova baš u ovoj sredini, jer je ona specifična. Ovde ima svega; i lokalnog i svjetskog. Ovo je velika prilika, ne samo za nas glumce nego i za sve umjetnike iz ovog grada”, rekla je novopazarska glumica koja u filmu “Rat race” glumi Dardanu, mladu Albanku koja radi za OSCE u Prištini.

Film “Rat race” je ljubavna tragikomedija čija se radnja dešava nakon rata na Kosovu, krajem 1999. i početkom 2000. godine u Prištini i, uz emocije i smijeh, prikazuje nemile događaje na Balkanu iz tog vremena. U Novom Pazaru će se snimati trećina filma, a ovaj grad je izabran za lokaciju, zato što, zbog spoja modernog i tradicionalnog, asocira na Prištinu.

Prema mišljenju ove glumice, Novi Pazar je najbolje mjesto za snimanje tragikomedije.

“Dešava se kultura u Novom Pazaru i bitno je što se dosta priča oko toga. Važno je da se nešto dešava u Novom Pazaru, grad je otvorio svoja vrata, logistika je sređena u potpunosti. Ljudima je malo čudno kada vide UČK zastave”, kaže Lemana za Anadolu Agency (AA).

Lemana će scene filma snimati u Italiji, a za Dardanu kaže da je to mlada Albanka koja je na specifičan način odlučila da vodi rat protiv mentaliteta i sredine tako što javno govori o problemima žena.

“Ona je shvatila da kroz cijeli  rat ima veću ulogu i riješila da na svojstven nači vodi rat protiv situacije tako što ohrabruje žene. Ona proživljava katarzu, kao i čitav region. Vidite da rat proživljava osvješćenje ljudi. U svim kombinacijama, kada je rat u pitanju, ljubav postoji i ne možete je ubiti, koliko god bilo teško vrijeme”, kazala je Lemana, prenoseći poruku filma.

Korodinator snimanja u Novom Pazaru Hivzo Nezorović, koji takođe glumi, kaže da su pripreme za film trajale pet godina i da je snimanje filma počelo u Novom Pazaru baš zbog toga što ova lokacija asocira na Prištinu.

“Gradska uprava Novog Pazara je izašla u susret i obezbijedila lokacije za snimanje filma. Ovo nije prvi filmski projekat i s obzirom da građani Novog Pazara i statisti nisu imali prilike da budu na filmu, tokom snimanja se odvija sve bolja saradnja”, rekao je Nezirović, izrazivši očekivanje da će premijera filma biti održana naredne godine i u Novom Pazaru.

U Novom Pazaru će se na nekoliko lokacija, sve do 19. septembra, snimati scene filma “Trka pacova”. Snimanje se vrši u staroj čaršiji, hotelu “Vrbak”, stadionu FK Jošanica, a zgrada Gradske uprave Novog Pazara će biti zgrada OSCE-a u Prištini.

“Rat race” je crna antiratna komedija njemačko-italijanske koprodukcije, sa izvršnom produkcijom u Srbiji. Pored glumaca iz Novog Pazara, u njemu će uloge imati poznati glimci: Boris Milivojević, Nevena Ristić, Nikola Rakočević i Bojan Dimitrijević. Film će se snimati i u jednoj vojnoj bazi na sjeveru Italije i Njemačkoj. Producent filma je Joachim Schoeder, a reditelj Tobias Streck.

Scenario filma “Rat race” je pisan na osnovu istinite životne priče o vozaču Nehadu Pljakiću i novinarki Ane tokom njihovog rada u OSCE-u, u Prištini, krajem prošlog vijeka. Novinarka Ane je inače sestra producenta Schoedera.

U Novom Pazaru ,prvi put boravi filmska ekipa od pedesetak članova i snima se na više lokacija