Kultura

Knjiga.ba

Novi, zanimljivi naslovi u ponudi online knjižare

10/01/2020

U ponudi je i roman Olge Tokarčuk "Pamtivek i druga doba", objavljen u Poljskoj još 1996.

Najveća online knjižara u BiH ponudila je nove naslove iz njene ponude za zanimljivi početak nove godine.

Tu je knjiga Hrvoja Klasića “Jugoslavija i svijet 1968.”. Bila je to svakako jedna od najturbulentnijih godina druge polovine 20. vijeka. Rat u Vijetnamu bio je u punom jeku. Atentati na Martina Lutera Kinga i Roberta Kenedija podsjetili su svjetsku javnost da ni visokorazvijena demokratska društva nisu imuna na nedemokratske oblike političke borbe. Mladi, prije svega studenti, bez obzira na rasu, pol ili porijeklo, vrlo burno izražavaju nezadovoljstvo svijetom u kojem žive. Turbulencije nisu zaobišle ni Jugoslaviju, koja je proživljavala ekonomsku, političku i socijalnu krizu. Detaljan i uzbudljiv prikaz ovih burnih vremena tema je knjige “Jugoslavija i svijet 1968.” čiji je autor Hrvoje Klasić, jedan od najpropulzivnijih hrvatskih historičara mlađe generacije.

“Nije dovoljno reći NE” naziv je knjige Naomi Klein, poznate novinarke, aktivistkinje i autorke bestselera. Klajn je provela dvije decenije proučavajući političke šokove, klimatske promjene i nasilje brendova. Polazeći od te jedinstvene perspektive, ona tvrdi da Tramp nije odstupanje od normale već logičan nastavak najgorih, najopasnijih trendova u proteklih pola vijeka – upravo onih uslova koji su podstakli plimu bijelog nacionalizma u cijelom svijetu. Ova knjiga, koja se nije mogla pojaviti u boljem trenutku, djelo autorke koja spada u naše najuticajnije mislioce, i sama predstavlja pozitivan šok, namijenjen da nas pripremi, da nam pomogne da shvatimo kako smo dospjeli tu gdje smo i kako možemo, zajedničkim snagama, da se ujedinimo i izliječimo.

U ponudi je i roman Olge Tokarčuk “Pamtivek i druga doba”, objavljen u Poljskoj još 1996., koji je predstavljao ne samo prijelomnu tačku u književnom razvoju Olge Tokarčuk nego i svojevrsni zaokret u fabuli poljskog romana. Još tada, polovinom devedesetih godina, kritičari su proglasili Olgu Tokarčuk za novu nadu poljske proze i ona je munjevito stekla naklonost čitalaca kako u zemlji, tako i u svijetu. Ova knjiga je osvojila veliki broj književnih nagrada i priznanja, a uvrštena je i u obaveznu srednjoškolsku lektiru. To je neobičan roman, bajka o svijetu, porodična saga u magičnoj atmosferi poljske provincije, roman-rijeka neobične konstrukcije koja odražava geometrijsku predstavu savršenstva i punoće, saopćeno je iz Knjiga.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.