edicija Memoria Mundi

Novo izdanje NUBBiH “Zvjezdana vrteška 2”: Izbor iz stvaralaštva bh. dječijih pisaca

DSC_0066

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine je nominacijsko tijelo za nominaciju kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se), pritom ispunjavajući sve uslove predviđene navedenim standardima

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavlja najnovije izdanje, iz edicije Memoria Mundi, Zvjezdana vrteška 2 – Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine je nominacijsko tijelo za nominaciju kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se), pritom ispunjavajući sve uslove predviđene navedenim standardima.

Cijeneći značaj nagrade, kao i kandidate, koji sve ove godine, profesionalno i reprezentativno, opravdavaju svoje nominacije za prestižnu memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, NUBBiH izdaje Zbirku izbora iz stvaralaštva bh. dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godine, pod naslovom “Zvjezdana vrteška 2”.

Tom publikacijom, NUBBiH promovira dio bh. književnosti za djecu i mlade, istaknutih bh. pisaca, koji su svojim radom, angažmanom i promocijom, zaslužili da budu prezentirani i promovirani putem ove nagrade u cijelom svijetu.

“Zvjezdana vrteška 2” okupila je pisce i promotore dječije književnosti i književnosti za mlade, prema godini njihove nominacije: 2018. godina Sonja Jurić i Zejćir Hasić, 2019. godina Šimo Ešić i Fahrudin Kučuk, 2020. godina Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić, 2021. godina Marija Fekete-Sullivan, Elmira Mekić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić i 2022. godina Ranko Risojević, Bisera Alikadić i Elmira Mekić.

Pored istaknutih autora, projekat su realizirali, glavni i odgovorni urednik Ismet Ovčina, urednici Adelaida Grabovica i dječiji pisac Šimo Ešić.

Knjiga je ilustrovana crtežima Marsele Hajdinjak i grafički uređena od strane Jilduza i Selmira Pajazetovića, saopćeno je iz NUBBiH.

Knjigu su svojim recenzijama značajno obogatile Indira Kučuk-Sorguč i Jagoda Iličić.