NPRS obilježava Svjetski dan pozorišta predstavom “Pesnik za pesnike”

nprs

Povodom 27. marta – Svjetskog dana pozorišta, Narodno pozorište Republike Srpske večeras će ugostiti „Naš teatar“ sa predstavom “Pesnik za pesnike” autora Momčila Nastasijevića, u izvođenju Ivana Perkovića.

Uoči predstave glumica Narodnog pozorišta Ljiljana Čekić pročitat ovogodišnju poruku za Svjetski dan pozorišta, koju je uputila poznata francuska glumica Izabel Iper.

Svjetski dan pozorišta obilježava se širom svijeta od 1961. godine. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desecima hiljada gledalaca u pozorištima, objavljuje se u novinama, časopisima, radio i tv stanicama, na svim kontinentima.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević izrazio je opredjeljenje njegovog resora da se s pozorišnim kućama podrži razvoj savremenog domaćeg teksta i produkcije, ali i publike kroz različite akcije u osnovnim i srednjim školama.

-Pozorišna energija je čudesna jer nas uvijek iznova vodi u svijet imaginacije, a istovremeno suočava s nekim od najtežih životnih pitanja ili izazova današnjice.

Veoma često budi osmijeh ili izaziva suze i osjećaj gorčine, a veoma rijetko, ako govorimo o kvalitetnom pozorištu, ostavlja nas ravnodušnim – naveo je Malešević.