Humana misija

NPS: Nove premijere mjuzikla Annie u junu

mjuzikl_annie_r

Mjuzikl Annie je američki mjuzikl za koji je muziku napisao Charles Strouse, libreto Martin Charnin, a dijaloge Thomas Meehan a premijerno je prikazan na Broadwayu 1977. godine

Nove premijere najpopularnijeg porodičnog mjuzikla Annie, zakazane su za 29.06. u dva termina u 18 i 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulogu hrabre djevojčice Annie u obje predstave igrat će mlada talentovana djevojčica Lamija Buturović, koja je po osnovu nedavnih audicija izabrana za ovu ulogu.

“Ovo je treća postava mladih glumaca i djece, jer je mjuzikl Annie prije svega predstavlja edukativnu platformu iMTMa za muzički teatar a sa ova dva igranja završavamo mjuzikl Annie i naredne godine imamo u planu raditi nešto novo”, kazala je Alma Ferović Fazlić, muzička rediteljica mjuzikla i direktorica iMTM-a

Pored Lamije Buturović u glavne uloge u dva predstojeća igranja tumačit će novih 12 mladih glumaca, polaznika škole glume iMTM-a, među kojima su Hatidza Ćorić, Faris Buturović, Hajdar Lizde, Lajla Hasanović, Aiša Pelidija, Ana Maria Vasiljević, Hana Mehić, Ali Švrakić, Natanijel Latal, Iman Nur Smailbegović i Asja Adžović.

Pored dječije glumačke podjele, originalnoj postavi glumaca uz Melisu Hajrulahović Tomić, Irmu Alimanović Alihodžić, Jasmina Bašića, Maka Čengića, Samru Mlinar Mandić, Adnana Kukuruzovića, Irmu Mulić, ŠahzuDinu Pelenda, Saru Vojičić i Hanu Zrno, ove godine pridružuju se i mladi glumci Faris Pinjo, u ulozi policajca i Anja Kraljević u ulozi Lily a muzički bend uz Dinka Šimunovića basistu i trubača Aleksandra Arsića, čine i Nenad Tešić dirigent i pijanista kao i bubnjar Jasmin Avdagić.

Pored navedenih u mjuziklu Annie učestvuju i najmlađe članice iMTM škole baleta za predškolski uzrast kao i članice udruženja Kurser Sarajevo, čime ukupna postava mjuzikla, za koju vizuelni identitet potpsuje agencija Komitet, broji preko pedeset aktera na sceni.

U saradnji sa McCann Sarajevo, Narodnim pozorištem i Udruženjem “Kurser”, mjuzikl ”Annie”, kao prva profesionalna produkcija mjuzikla sa djecom u glavnim ulogama, premijerno je izvedena 3. i 4. juna 2016. godine a reprizno je izvodjena 2016., 2017. i 2018. godine.

Kao i proteklih godina iMTM nastavlja humanu misiju prikupljanja novčanih sredstava za Centar za djecu bez roditeljskog staranja Duga iz Kulen Vakufa, od prodaje knjiga “Bajka o mjesecu” na tri jezika, koje je ilustrovao slikar Tarik Berber a koje će biti dostupne u prodaji na oba igranja.

Mjuzikl Annie je američki mjuzikl za koji je muziku napisao Charles Strouse, libreto Martin Charnin, a dijaloge Thomas Meehan a premijerno je prikazan na Broadwayu 1977. godine. Temeljio se na popularnom stripu Little Orphan Annie Harolda Graya. Naslovna protagonistica je 11-godišnjakinja koja bježi iz sirotišta u potrazi za roditeljima a ubrzo pronalazi utočište kod milijardera Olivera Warbucksa.

Rezervacije karata po cijenama od 10, 15 i 20 KM se mogu izvršiti na broj telefona 033221682 i licno na blagajni NPS-a u radnom vremenu svaki dan od 09:00 do 11:30 sati i 15:30 do 19:30 sati

Mjuzikl je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i sport KS a medijski partneri su Antena Sarajevo, Klix, Oslobođenje.