Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kulturni identitet

NUB BiH 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

nub bih – godisnjica (1)

– Patriotizam ili domoljublje se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje duh i biće multikulturalne BiH, a NUBBiH se takvim epitetima može s ponosom pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu baštinu države BiH – navedeno je u saopćenju

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine 31. oktobra će obilježiti 76 godina od osnivanja te institucije, koja je pokazala i dokazala društvenu opravdanost i potrebu postojanja i djelovanja.

Iz NUB-a BiH podsjećaju da su prepoznati kao jednakopravan partner državnim bibliotekama, kojima egzistencija nije upitna, saopćeno je iz te institucije.

Ujedno podsjećaju da napori te institucije koja je jedna od simbola kulturnog identiteta i državnosti BiH, da kod svoga osnivača – države Bosne i Hercegovine, ostvari legitimno pravo na finansiranje redovnog rada kroz budžet BiH (a ne kroz grant), nisu polučili rezultate.

Tako da je i 26 godina od uspostavljanja Mirovnog sporazuma u Daytonu, i donošenja Daytonskog Ustava BiH, NUBBiH ostala obespravljena i marginalizirana, bez obzira na pozivanje na ustavne odredbe o kontinuitetu zakona, navodi se u saopćenju.

Iz NUB-a BiH ističu da su sredstva iz budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za tekuću godinu Biblioteci smanjena za realizaciju granta – projekta za skoro 100.000,oo KM. Budžet BiH još nije niti usvojen, pa ni na taj skromni grant NUBBiH za sada ne može računati, a bliži se kraj godine i finansijska situacija je vrlo nepovoljna.

U saopćenju se također navodi da je opstanku Biblioteke značajno pomogla finansijska podrška Vlade Kantona Sarajevo, posredstvom Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Iz NUB-a BiH podsjećaju da je 9. maja 2014. godine, uz glamurozan program, otvorena obnovljena Vijećnica, u kojoj je NUBBiH imala sjedište od 1951. do bombardovanja i paljenja 1992. godine.

Sedam godina kasnije, iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o povratku NUB-a BiH u dodijeljeni dio tog objekta, još niti jedna knjiga nije smještena u Vijećnicu. Na nekoliko obraćanja NUB-a BiH, aktualna gradonačelnica se oglušila, ističe se u saopćenju.

– Patriotizam ili domoljublje se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje duh i biće multikulturalne BiH, a NUBBiH se takvim epitetima može s ponosom pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu baštinu države BiH – navedeno je u saopćenju.