NUB BiH bogatija za 858 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja

donacija biblioteka (4)
Foto: I. Kralj

Federalno ministarstvo obrazovanje i nauke uručilo je danas Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature.

Federalno ministarstvo obrazovanje i nauke i u ovoj godini će realizovati niz programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika u okviru čega se nastavlja i s projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Tim povodom u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH uručeni kompleti enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim bibliotekama javnih univerziteta u Federaciji BiH, a ovaj put je dodijeljeno ukupno 858 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 65 različitih naslova.

S ciljem nastavka višegodišnje uspješne saradnje Federalnog ministarstva i NUB-a ovoj ustanovi uručen je novi godišnji Ugovor o nastavku funkcionisanja sistema “Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH”.

Na svečanosti je ukazano na ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u oblasti nauke i visokog obrazovanja, a posebno kada je u pitanju kvaliteta obrazovnog i istraživačkog procesa te nastavnog i naučno-istraživačkog rada kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika.

Pomoćnik za nauku i tehnologiju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Jasmin Branković izrazio je zadovoljstvo što današnjim činom dodjele naučne i visokoškolske literature produžavaju kontinuitet dodjele ovih izdanja koji je počeo prije više od deset godina.

“U okviru tog programa do danas je bibliotekama univerziteta i naučnih ustanova dodijeljeno više od 15.000 primjeraka knjiga odnosno oko 2.000 različitih naučnih naslova. Inače, u programe podrške izdavačkoj i bibliotečkoj djelatnosti Federalno ministarstvo je do danas uložilo oko 2,5 miliona maraka. Riječ je o različitim projektima i programima počevši od opremanja biblioteka, otkupa i dodjele knjiga”, istakao je Branković.

Današnja dodjela je, prema njegovim riječima, isključivo naučna literatura i univerzitetski udžbenici.

“Ova izdanja značajno obogaćuju bibliotečki fond upravo onim aktuelnim izdanjima koje naše biblioteke nažalost na drugi način ne bi mogle nabaviti”, dodao je Branković.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina podsjetio je da je donacija nastavak kontinuirane saradanje sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke.

“Ova donacija puno znači i kao podrška ali i kao konkretna aktivnost jer mi smo Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i imamo sve više zahtjeva kao i studenata. U svakom slučaju mi smo ponosni što smo mi ta kopča između univerzitetskih biblioteka, knjižnica i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke”, pojasnio je Ovčina.

Podsjetio je da su prošle godine dobili 505.000 KM od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i jedan dio sredstava su iskoristili za funkcionisanje institucije, dakle, ostajanja na životu iste.

“Prošla godina je bila dobar početak rješavanja statusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH”, dodao je Ovčina.

Danas je održana i promocija knjige “Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije”.