Kultura

virtuelna izložba

NUBBiH 25. augusta obilježava 28. godišnjicu stradanja Vijećnice i fonda

24/08/2020

S obzirom na epidemiološku situaciju, za razliku od prethodnih godina kada se godišnjica obilježavala u prostorijama Vijećnice, ovaj put taj će datum biti obilježen virtualnom izložbom koja sadrži i obraćanje direktora NUB-a BiH Ismeta Ovčine

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine 25. augusta obilježava 28. godišnjicu stradanja njenog tadašnjeg doma – Vijećnice.

S obzirom na epidemiološku situaciju, za razliku od prethodnih godina kada se godišnjica obilježavala u prostorijama Vijećnice, ovaj put taj će datum biti obilježen virtualnom izložbom koja sadrži i obraćanje direktora NUB-a BiH Ismeta Ovčine, saopćeno je iz te institucije.

U prigodnom obraćanju Ovčina je kazao da je u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine sa brda oko Sarajeva, agresor granatirao zgradu Vijećnice u kojoj je od januara 1951. godine bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

– U tom kulturocidu i urbicidu stradalo je 90 posto bibliotečkog fonda, tj. više od dva miliona bibliotečkih jedinica. Za uništenje ovog hrama kulture još uvijek niko nije odgovarao – istakao je Ovčina.

Naveo je da je obnova zgrade Vijećnice trajala više od jednog desetljeća, u kojoj je posebno značajnu ulogu imala Evropska komisija i UNESCO, a svečanom otvorenju u maju 2014. godine prisustvovale su mnoge zvanice iz zemlje i inostranstva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.