21. oktobra

Nušićeva “Protekcija” premijerno u Narodnom pozorištu Sarajevo

Protekcija 1963 NPS (1)

Predstava ‘Protekcija’ bit će izvedena premijerno 21. 10. 2021. godine, a time će početi obilježavanje sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo

U Narodnom pozorištu Sarajevo u toku su probe za premijeru dramske predstave ‘Protekcija’ autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića.

Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Kroz historiju izvođenja Nušićeve ‘Protekcije’ na sceni Kuće na Obali prodefilovala su neka od najznačajnijih imena bh. glumišta Zvonimir Marković, Safet Pašalić, Mihajlo Mrvaljević, Darinka Đurašković Prvakinja Drame NPS, Drakče Popović, Vera Margetić, Kaća Dorić, Nikola Hajdušković (glumac i režiser), Vlado Jablan (režiser).

Nušićeva ‘Protekcija’ je dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 23. 10. 1921. i 10. 4. 1963. godine. Prvo izvođenje 23. 10. 1921. veže se za obilježavanje početaka rada Narodnog pozorišta Sarajevo. “Protekciju” je režirao Nikola Hajdušković, a u predstavi su igrali Dušan Radenković (Ministar), Micika Hrvojić (Persida), Zora Crnogorčević (Draginja), Ilija Vučićević (Aćim Kukić), Leposava Nišlić (Saveta), Andra Čurčić (Manojlo), Danica Novaković (Jovanka), Fran Novaković (Sava Savić), Svetozar Milutinović (Administrator), Dušan Kremenović (Momak kod Ministra), Zora Čurčić (Žena).

Izvođenje iz 1963. godine režirao je Vlado Jablan, jedan od prvih školovanih reditelja po završetku Drugog svjetskog rata. Tokom karijere, naročit pečat ostavio je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje je bio jedan od najistaknutijih režisera. Za izbor muzika bio je zadužen Vojislav Milašević, scenograf je bio Strahinja Petrović, kostime je radila Hela Volfart Kojović.

Uloge su ostvarili Safet Pašalić (Ministar), Darinka Đurašković Prvakinja Drame NPS (Draginja), Danica Rošulj-Malkin (Persida), Drakče Popović (Aćim Kukić), Vera Margetić (Saveta), Kaća Dorić (Julka), Vera Savić (Jovanka), Milan Lekić (Manojlo), Darinka Gvozdenović (Jedna žena), Zvonimir Marković (Sava Savić), Faik Živojević (Momak), Mišo Mrvaljević (Administrator).

Nakon Dušana Radenkovića i Safeta Pašalića ulogu Ministra, u nadolazećoj premijeri, igra glumac Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija.

– Čitav jedan vijek prošao je od trenutka kad je Narodno pozorište počelo da djeluje u zgradi, u kojoj se nalazi i danas. Zgrada je ostala ista, čak se nije previše ni mjenjala, naravno u to se nije ulagalo. U jednom vijeku promijenilo se nekoliko država, nekoliko različitih sistema i nekoliko ratova. Kroz zgradu je prošlo desetine direktora, stotine glumaca, milioni posjetilaca i sve to nije bilo dovoljno da bi se mi promjenili nabolje, promjenili smo se, ali nagore. Postali smo loši. Danas nema dobrih ljudi ili ih ima malo. ‘Protekcija’, koja se igrala na svečanom otvaranju Narodnog pozorišta Sarajevo 1921. godine i početku njegovog rada i djelovanja, igra se i danas, igrat ćemo je za stoti rođendan Narodnog pozorišta, igrat ćemo predstavu o nama lošima i onima koji su još gori od nas, a to su političari. Nadam se da ćemo zajedno uživati u igri ovog divnog ansambla, a da li ćemo se smijati sami sebi ili plakati nad svojom sudbinom to ćemo vidjeti – kazao je.

Dramaturginja predstave ‘Protekcija’ je Džejna Hodžić.

– Prije 100 godina, Narodno pozorište Sarajevo je započelo životni vijek predstavom “Protekcija” prema tekstu Branislava Nušića. Smatram da je značajno da se upravo taj komad postavlja povodom obilježavanja stogodišnjice. Na svu sreću, tekst je povjeren u ruke Kokanu Mladenoviću i Mileni Bogavac jer su ga u potpunosti adaptirali u stilu današnjeg vremena i dinamizirali na način da bude primamljiv svim generacijama današnjice. Na samom smo početku procesa, ali već se mogu vidjeti obrisi predstave koja će bez sumnje biti začudna, savremena i drugačija – kazala je.

– Predstava ‘Protekcija’ bit će izvedena premijerno 21. 10. 2021. godine, a time će početi obilježavanje sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo. Prva repriza bit će izvedena 22. 10. 2021. godine, a druga repriza 23. 10. 2021. godine. Sva izvođenja počinju u 19.30 sati – najavljeno je iz Narodnog pozorišta.