Jubilej

Obilježavanje 68. godišnjice Dječije scene BNP-a Zenica predstavom za bebe

240119_predstava

Mališani će predstavu pratiti i aktivno u njoj sudjelovati sa strunjača koje su postavljene na sceni, dok će njihovi roditelji biti u publici

Sutrašnjom premijerom predstave za bebe “Prije nego dijete zaspi“, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica slavi 68. godišnjicu.

Predstavu je režirao Miroljub Mijatović, koji je i rukovodilac te scene, dok su glumačke uloge dobile Anđela Ilić (Buba), Ermina Nišić (Beba) i Adna Hasanić (Biba).

-Predstava je namijenjena djeci starosti preko jedne godine. Zato glumac koji radi predstave za najmlađe, odnosno predstave za bebe, prvo mora biti pedagog pa glumac. Dakle, mora da zaokruži sve to. Tako smo i birali glumice – kazao je Mijatović na pres-konferenciji, navodeći da je ovo ukupno 193. premijera predstave u okviru te scene BNP-a.

Direktor BNP-a Hazim Begagić podsjeća kako je ovo druga ovosezonska od ukupno četiri premijere BNP-a, koja je realizirana u sklopu te scene.

-Svakog 25. januara proslavljamo dan tog našeg vrlo važnog produkcijskog segmenta i naravno da smo presretni kada to možemo učiniti sa premijernom izvedbom. To su predstave koje su jako zahtjevne u svojoj produkciji, budući da su namijenjene najmlađoj publici – kazao je Begagić.

Kako ističe, to su i nešto kraće forme, od 15 do 20 minuta koje su uobičajene na evropskom, ali relativno su novost na bosanskohercegovačkom i balkanskom teatarskom prostoru.

Sve tri glumice ističu kako im je bilo veliko zadovoljstvo raditi na predstavi te da osjećaju veliku odgovornost da prvi susret sa pozorišnom umjetnošću najmlađoj publici učine nezaboravnim, odnosno da ostave jak utisak kako bi se ta djeca i u budućnosti vraćala u pozorište.

-Ja sam već baka, majka, nana i za mene će biti impresivno što će moj unuk svoju prvu predstavu gledati samnom – istakla je Ermina Nišić.

Mališani će predstavu pratiti i aktivno u njoj sudjelovati sa strunjača koje su postavljene na sceni, dok će njihovi roditelji biti u publici.