Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježen dvadeseti rođendan Muzičkog centra “Pavarotti”

Muzički centar Pavarotti Mostar

Koncertom na kojem su nastupili bariton Ferdinan Zovko, pijanistice Meliha Kolukčija i Sara Skopljak, u četvrtak je obilježen dvadeseti rođendan Muzičkog centra “Pavarotti”.

Koncertu je prisustvovala Nicoletta Mantovani, udovica Luciana Pavarotti, jednog od utemeljitelja Muzičkog centra Pavarotti.

Tom prigodom, Nicoletta Mantovani kazala je kako je ta mostarska ustanova bila jako važna za njezinog pokojnog supruga, koji je i sam bio dijete rata.

“Muzika nikad ne gradi zidove, ona ih ruši i gradi mostove. To je univerzalni jezik kojim ljudi mogu komunicirati bez ikakvih prepreka, nacionalnog, etničkog ili vjerskog predznaka”, dodala je Mantovani.

Muzički centar “Pavarotti” otvoren je 1997. na inicijativu organizacije War Child UK, a njegovo utemeljenje podržali su slavni italijanski tenor Luciano Pavarotti, Brian Eno, članovi benda U2 i drugi svjetski muzičari.

U dvadeset godina postojanja stotine djece prošlo je različite obrazovne i kreativne aktivnost, a na muzičkim manifestacijama u Muzičkom centru Pavarotti nastupili su brojna poznata domaća i svjetska imena.

Osvrćući se na proteklih dvadeset godina direktor Muzičkog centra Pavarotti Elvedin Nezirović, na sinoćnjoj svečanosti, istaknuo je veliki rad i trud uložen kako bi Centar funkcionirao i ispunio svoju prosvjetiteljsku ulogu.

“Ovo je jako emotivan trenutak za mene, ali i za sve ljude koji ovdje rade. Samo mi znamo koliko smo uložili da održimo ovaj centar u životu, a potom da zadržimo njegovu temeljnu funkciju i namjenu, onu ideju koju je veliki maestro stavio u temelj ovog centra. To je da centar zadržimo otvorenim za svu djecu, jer djeca su djeca i djeca nemaju nikakvih drugih predznaka ni identiteta”, istaknuo je Nezirović.