Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 66. godišnjica dječije scene BNP Zenica

begagic

Dječija, omladinska i lutkarska scena (DOLS) Bosanskog narodnog pozorišta Zenica obilježila je 66. rođendan predstavom za djecu “Put čarolije”.

U bogatoj historiji, koja je počela 25. januara 1951. godine, popularna DOLS-a je imala čak 186 premijernih izvedbi tako da se mogu pohvaliti jednim od najproduktivnijih i najkvalitenijih scena za djecu i mlade u BiH.

Prva predstva bila je “Dugonja, Trbonja i Vidonja” i nakon toga redale su se brojne premijere uz kojih je odrastala zenička pozorišna publika.

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić najavio je da će krajem februara biti izvedena i 187. premijera na dječijoj sceni kada će biti uprizorena predstava “Doživljaji šegrta Hlapića” urađena prema tekstu književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

Uz redovan godišnji premijerni program, voditelji Dječije, omladinske i lutkarske scene organizirali su i osam Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona, pet Smotri dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, a domaćini su i Internacionalnog festivala edukativnog teatra.

U njihovom okrilju redovito se rade i lutkarske predstave, a među tri planirane ovogodišnje premijerne predstve bit će i lutkarska predstava “Prodani smijeh”, koju će na scenu postaviti bugarski autorski duo Darko Kovačovski i Nađa Vasileva.