Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba "Drinski splavari"

Obilježeno 60 godina rada Narodne biblioteke Srebrenica

srebrenica_biblioteka333

Obilježavanje 60. godišnjice postojanja Narodne biblioteke Srebrenica i promocija njenog rada upriličena je u sklopu manifestacije “Dani Srebrenice 2019“, koja ujedno ovim događajem i završava

Izložbom “Drinski splavari“ autora Jasne Stanković i Siniše Spasojevića, danas je Narodna biblioteka Srebrenica obilježila 60 godina rada.

Direktorica ove ustanove Jovana Rakić kaže da je ponosna na ovu godišnjicu, istaknuvši da će Narodna biblioteka Srebrenica nastaviti s uspješnim radom i promocijom bibliotekarstva.

– Naša biblioteka je 2013. godine dobila povelju ‘Đorđe Pejanović’ od Udruženja bibliotekara kao najbolja biblioteka, a ove godine naša bibliotekarka Violeta Radić je dobila nagradu za najboljeg bibliotekara u RS za 2018. godinu. Ova dva priznanja su mali dio onoga koliko mi doprinosimo razvoju kulture i bibliotekarstva na ovim prostorima – istaknula je Rakić.

Govoreći o izložbi “Drinski splavari“, kao i samom splavarskom zanatu koji je otišao u zaborav, autorica Jasna Stanković napominje da su splavari postojali u svim selima duž rijeke Drine te da su sva sela bila usmjerena na ovaj zanat.

– Ovaj zanat je postojao od davnina, zanat kojim se prenosila drvna građa na velikim relacijama gdje se koristila samo snaga rijeke, u ovom slučaju Drine, i taj zanat je jednostavno ugašen sredinom prošlog vijeka kada je rijeka Drina pregrađena zbog potrebe hidroelektrana u Zvorniku, Bajinoj Bašti i Višegradu. Od tada građa nije mogla da se prenosi i od tada ne postoji ovaj zanat. Nephodno je da otrgnemo od zaborava zanat koji više ne postoji i da neke ljude podsjetimo kako je to izgledalo – naglasila je Stanković.

Obilježavanje 60. godišnjice postojanja Narodne biblioteke Srebrenica i promocija njenog rada upriličena je u sklopu manifestacije “Dani Srebrenice 2019“, koja ujedno ovim događajem i završava.

Uručene su između ostalog nagrade za najuspješnije učenike od šestog do devetog razreda te novčane nagrade i zahvalnice učesnicima likovnog, literarnog i foto konkursa koje je ova ustanova organizovala u sklopu spomenute manifestacije.