Pozorište

Objavljen javni poziv za učestvovanje na festivalu komedije ‘Mostarska liska’

Mostarska liska – Grand Prix – Identitluk – 17 MFK Mostarska liska 2020

Rok za prijave na ističe 15. marta, a pravila i obrazac za prijave objavljeni su na službenoj internetskoj stranici Narodnog pozorišta Mostar

Narodno pozorište u Mostaru (NPM) raspisalo je javni poziv za sudjelovanje na osamnaestom izdanju Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koje će biti održano od 28. maja do 2. juna 2021. godine.

Pravo prijave imaju sva profesionalna pozorišta, pozorišne trupe i ostale organizacijske forme profesionalne kazališne produkcije koje su producirale predstavu komediografskog žanra u razdoblju od 1. januara 2018. godine pa do dana isteka roka za prijave, saopćeno je iz NPM-a.

Rok za prijave na ističe 15. marta, a pravila i obrazac za prijave objavljeni su na službenoj internetskoj stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Nagrade Festivala dodjeljuje stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand prix festivala, nagradu za najbolju predstavu u cjelini; Veliku lisku – nagradu za najboljeg glumca Festivala; Veliku lisku – nagradu za najbolju glumicu Festivala i Veliku lisku/plaketu Ahmet Obradović – nagradu za najbolju režiju.

Stručni žiri nakon svake izvedene predstave u natjecateljskoj konkurenciji dodjeljuje i Malu lisku, odnosno nagradu za najboljeg glumca ili glumicu večeri, dok nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i žiri publike te žiri medija.

Organizatori podsjećaju kako je nagradu za najbolju predstavu u cjelini na prošlogodišnjoj “Mostarskoj liski” osvojila predstava “Identitluk”, koja je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara, u režiji Tanje Miletić Oručević.

Nagradu za najbolju glumicu Festivala osvojila je Ajla Hamzić za nastup u navedenoj predstavi, dok je nagradu za najboljeg glumca Festivala osvojio Emir Hadžihafizbegović za ulogu u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.