Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi pazar

Objavljen program festivala World Music Fest Zeman

glas_zemana (1)

Festivalu se 29. jula pridružuje internacionalna grupa iz Španije, Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Objavljen je program festivala World Music Fest Zeman. Radi se o petodnevnoj avangardi svjetskih muzičkih baština koja će biti održana od 26. do 30. jula u Novom Pazaru.

World Music Fest Zeman biće otvoren 26. jula izložbom fotografija. Posvećena je nedavno preminulom Ešrefu Džanefendiću koji je bio dio organizacionog tima Zeman Festa. Na taj način, festival mu se želi zahvaliti i odati počast za trud i umjetnički rad koji je ostavio iza sebe.

Zatim, 27. jula publici će se predstaviti turski ansambl Istanbul Kolektif. Ovaj energični ansambl izvodi muziku Anadolije i istočnog Balkana, kombinujući je na jedinstven način koji slušaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Beogradski umjetnik Marko Louis, sin pokojnog pjevača Ljubiše Stojanovića – Louisa, će 28. jula prvi put nastupiti u Novom Pazaru. Jedinstvenim muzičkim stilom koji uspješno kombinuje elemente jazza, modernog zvuka i domaćeg etna, Marko obećava nesvakidašnji imuzički doživljaj.

Festivalu se 29. jula pridružuje internacionalna grupa iz Španije, Barcelona Gipsy balKan Orchestra. Riječ je o svjetski poznatom sastavu sa decenijskim iskustvom u izvodjenju Balkanske muzike. Na čelu sa novom pjevačicom, Margheritom Abitom iz Italije, ovaj sastav publici Novog Pazara poručuje da se pripreme za noć koju će dugo pamtiti.

U okviru World Music Fest Zeman, 30. jula biće održano takmičenja u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Deset finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće se za vrijedne novčane nagrade.

Program World Music Festa Zeman ove godine građanima Novog Pazara, Srbije, ali i cijeloj regiji, donosi svjetski muzički zanos, saopćili su organizatori.