Objavljen program za 14. godišnji bh. filmski festival u New Yorku

BHFF

Komisija za izbor filmova za Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavila je izbor filmova za 2017. godinu. Ukupno 13 filmova će biti prikazano na festivalu uključujući i šest filmskih panela za diskusiju i razgovore s režiserima, od 12. do 15. aprila, u dva kina na Manhattanu, saopćeno je u srijedu iz BHFF-a.

BHFF će početi sa specijalnom prezentacijom 12. aprila uključujući specijalno prikazivanje i panel diskusiju u historijskom Anthology Film Archives kinu, da bi se nakon toga prebacili u SVA Theatre za tri uzbudljive noći festivalskog 2017. takmičarskog programa, događajima s režiserima i puno više.

Ove godine filmski program je izuzetno raznolik a obrađuje nekoliko važnih socijalnih i kulturoloških tema, uključujući teme o ekonomskoj nestabilnosti, filmove o osobama s posebnim potrebama, diskriminacije među spolovima, kao i kontinuirane težnje za prevazilaženje ratne zaostavštine. BHFF je počašćen da prikaže radove inovativnih mladih režisera, zajedno s poznatim regionalnim ličnostima uključujući i radove oskarovca Danisa Tanovića te glumice Mirjane Karanović.

Od 12. aprila u Anthology Film Archives festival će prezentirati specijalno vantakmičarsko prikazivanje filma “Album” Branka Ištvančića koji prikazuje ostavštinu ratova na Balkanu prikazujući sjećanja kroz fotografije koje su nastale tokom rata, a nakon prikazivanja će uslijediti i panel diskusija o temi post-jugoslovenske kinematografije.

Takmičarski dio programa će se održati u SVA Theatre od 13. do 15. aprila u sklopu koga će se prikazati četiri igrana, četiri kratka i četiri dokumentarna filma.

Filmovi koji budu prikazani u takmičarskom programu 14. godišnjeg BHFF-a nominirani su da osvoje nekoliko priznanja uključujući Zlatnu jabuku nagradu publike i žirija.

U 2017. godini BHFF će po prvi put predstaviti i novu nagradu publike za najbolju glumu, nagradu glumcima ili glumicama u glavnim ili sporednim ulogama u kratkom ili igranom filmu, sopćeno je u srijedu iz BHFF-a.