Kultura

SFF

Objavljen trailer filma “Koncentriši se baba“ Pjera Žalice (VIDEO)

31/07/2020

Film bosanskohercegovačkog režisera Pjera Žalice otvoriće 26. po redu Sarajevo FIlm Festival

Objavljen je trailer novog filma bosanskohercegovačkog režisera Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, čija će svjetska premijera otvoriti 26. po redu Sarajevo Film Festival, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Žalici je ovo treći igrani film, nakon “Gori vatra“ iz 2003. i “Kod amidže Idzira“ iz 2004. godine.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održaće se od 14. do 21. augusta, a organizatori poručuju da su sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet. Stoga će festival biti održan u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka.

“Ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definisanih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu“, ističu iz SFF-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.