Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

književnost

Objavljena lista kandidata Astrid Lindgren Memorial Award 2022

211026_astrid-lindgren

Imena 282 kandidata iz 71 zemalje zvanično su objavljena na Frankfurtskom sajmu knjiga

Ranko Risojević i Bisera Alikadić nominirani su ove godine uime Bosne i Hercegovine za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2022, a nadležno tijelo Astrid Lindgren u Švedskoj obnovilo je prošlogodišnju kandidaturu za Elmiru Mekić, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH koja je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine.

Imena 282 kandidata iz 71 zemalje zvanično su objavljena na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koji su nominirani od svjetskih organizacija i biblioteka.

Astrid Lindgren je bila istaknuta u razvoju književnosti za djecu kao umjetničke forme. Memorijalna nagrada Astrid Lindgren dodjeljuje se onima koji i dalje rade u njenom duhu: maštovitošću, hrabrošću, poštovanjem i empatijom, te održavajući najviši stepen umjetničke izvrsnosti. Pažnja koju dodjeljuje nagrada dovodi do većeg broja prijevoda i većeg broja djece koja imaju pristup visokokvalitetnoj literaturi – zabavnoj, inovativnoj, izazovnoj ili složenoj.

Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren dodjeljuje Švedski umjetnički savjet. Ured za dodjelu nagrada je odgovoran za komunikaciju, podršku žiriju, finansije i sve aktivnosti vezane za dodjelu nagrade. Laureate bira dvanaestočlani stručni žiri, saopćeno je.