nubbih

Objavljena publikacija “Vodič kroz javne biblioteke u BiH”

NUBBiH_Vodic

Vodič donosi vrlo precizne podatke o javnim bibliotekama u BiH, načinima organizacije tih biblioteka, prostoru, opremi, kadru, fondovima, uslugama i informacionim sistemima, edukacijama bibliotekara i korisnika, te strukturi i broju korisnika

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, u okviru bogate izdavačke djelatnosti, objavila je publikaciju “Vodič kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini”.

Kroz navedeni Vodič, javnosti je predočena trenutka slika o jednom od najznačajnijih segmenata bosanskohercegovačke kulture, obrazovanja i nauke, te su ujedno i pojedinačno predstavljene bibliotečke ustanove iz cijele BiH. Vodičem se nastojalo promovisati i afirmisati biblioteke i bibliotekarstvo koje je jedna od vrlo važnih profesija u službi društva i njegovog razvoja, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Vodič donosi vrlo precizne podatke o javnim bibliotekama u BiH, načinima organizacije tih biblioteka, prostoru, opremi, kadru, fondovima, uslugama i informacionim sistemima, edukacijama bibliotekara i korisnika, te strukturi i broju korisnika.

Sadržajno i tematski sveobuhvatno djelo “Vodič kroz javne biblioteke u BiH” pripremili su Zijada Đurđević-Alidžanović, Ismet Ovčina i Adisa Žero.

Namijenjen je širokom okruženju – korisnicima bibliotečkih fondova, bibliotekarima i bibliotečkim djelatnicima, izdavačkim i knjižarskim preduzećima i djelatnicima, piscima, naučnim i istraživačkim radnicima, naučnim institucijama, ustanovama kulture i obrazovanja, medijskim kućama, ali i nadležnim organima vlasti na svim nivoim organizovanja koji su odgovorni za osiguravanje uvjeta za normalno funkcionisanje ovih ustanova, kao i široj javnosti koja se bavi problematikom i razvojem bibliotečke djelatnosti u BiH.

U izradi te publikacije učestvovao je veliki broj bibliotekara i bibliotečkih djelatnika iz javnih biblioteka BiH, čime se iznova potvrđuje da vrijedni bibliotečki djelatnici širom BiH hvataju korak sa savremenim trendovima, tehnologijama i metodama rada, navedeno je u saopćenju.