Kultura

u novom ruhu

Obnovljena sarajevska Muzička škola

14/08/2020

Zamijenjena je vanjska stolarija, te urađena zvučna izolacija, a građevinski radovi su trajali više od godinu dana.

Sarajevska Muzička škola u ulici Josipa Štadlera na broju 1 dobila je novo ruho i ponovno zablistala, presvučena u vedru žutu boju.

Objekat zaštićen kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine sagrađen je krajem 19. stoljeća, a posljednjih je godina bio u ruševnom i veoma lošem stanju. Ali, zahvaljujući projektu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Zeleni ekonomski razvoj (GED), sada je renovirana.

Zamijenjena je vanjska stolarija, te urađena zvučna izolacija, a građevinski radovi su trajali više od godinu dana.

Projekt renoviranja je podržan i od Ambasade Švedske i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a dijelom od Općine Stari Grad Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajeva te Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

GED projekt ima za cilj kreirati uslove za investicije u energetsku efikasnost, doprinijeti zaštiti okoliša i ekonomskom razvoju države, saopćeno je iz UNDP-a.

Jedna od učenica završne godine Smjera baletski igrač Kristina Mandić kaže kako je upis u tu srednju školu utvrdio njen izbor da se baletom želi baviti profesionalno. Za sada se nada da će četvrti razred moći pohađati u školi, a ne kroz online nastavu.

U međuvremenu, direktorica škole Tatjana Romanić najavljuje i dodatne radove na zamjeni i modernizaciji kotlovnice i sistema grijanja u školi, a nada se i skorom renoviranju koncertne sale “Cvjetko Rihtman” za koju kaže da je idealna za održavanje koncerata kamerne muzike i drugih događaja i koja ima gledalište od 150 mjesta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.