Studentica filmske režije

Obrdalj: Studentski filmovi na SFF-u od velike su važnosti za mlade autore

FNA_145921 (1)

Napominje da je Bosni i Hercegovini generalno teško raditi na filmovima jer nema sistemske podrške države, ali kada postoji jasan cilj i ljubav prema filmu misli da je sve moguće ostvariti

Studentica filmske režije u Banjoj Luci Karmen Obrdalj iz Mostara predstavila je danas u okviru 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) svoj prvi film “Kad jutro svane” što je ujedno bila i njegova filmska premijera.

Film, koji je prikazan u okviru Internacionalnog filmskog programa, a bit će prikazan i u okviru Studentskog bh. programa, govori o djevojci čija se partnerska veza završava te prati jedan njihov zajednički dan i ono što oni preživljavaju.

Mlada autorica napominje da se za ovu tematiku odlučila jer je to o čemu ona sada razmišlja.

Obrdalj je u izjavi za Fenu ispričala da je izrazito važno da se studentski filmovi prikazuju na festivalima, posebno na Sarajevo Film Festivalu koji je, kaže, najznačajniji festival na Balkanu te je on od velike važnosti za mlade autore kako bi uspostavili kontakte.

– Festivali često budu “odskočna daska” za mlade autore, a pružaju i mogućnost upoznavanja novih ljudi koji će nam u budućnosti moći pomoći daljnji razvoj i rad na filmovima – dodala je Obrdalj.

Napominje da je Bosni i Hercegovini generalno teško raditi na filmovima jer nema sistemske podrške države, ali kada postoji jasan cilj i ljubav prema filmu misli da je sve moguće ostvariti.

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala traje do 20. augusta, a za nagrade Srce Sarajeva u konkurenciji je 48 filmova.

sff