mjesec kratkih filmova

Od sutra “Sarajevo grad filma” dostupan besplatno online širom svijeta

SGF Ondemand.kinomeetingpoint (1)

Na online platformi svakog dana će biti postavljan po jedan kratki film, koji će gledateljima od trenutka postavljanja na platformu biti dostupan sljedećih sedam dana

Od sutra, 6. aprila, povodom Dana Grada, Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo gledateljima širom svijeta besplatno predstavljaju Mjesec kratkih filmova snimljenih u Sarajevu – ekskluzivan izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma”.

Filmovi će biti dostupni besplatno na online platformi kina Meeting Point: Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na sljedećem linku.

Program 33 kratka filma počinje sa “Oslobođenjem u 26 slika” Ivana Ramljaka i Marka Škobalja (2009., 17 min.). Na online platformi svakog dana će biti postavljan po jedan kratki film, koji će gledateljima od trenutka postavljanja na platformu biti dostupan sljedećih sedam dana.

U programu su filmovi: “Alenino putovanje” (Karoly Ujj Meszaros), “Šoping” (Alen Drljević), “Mahala” (Matija Debeljuh), “Vidimo se u Sarajevu” (Vanja Sviličić), “Nekako s proljeća” (Nikolina Barić), “Čekanje” (Daniel Béres), “Muzej prekinutih veza” (Iulia Rugina), “Oslobođenje u 26 slika” (Ivan Ramljak, Marko Škobalj), “Ružičasta rijeka” (Zacharias Mavroeidis), “Žena u ljubičastom” (Igor Drljača), “Frigidance” (Kelmend Karuni), “Unazad” (Georgis Grigorakis), “Pametnice” (Hana Jušić, Sonja Tarokić), “Revizor” (Catalin Musat), “Tjelesna funkcija” (Dane Komljen), “Edina” (Nóra Lakos), “Posthumno” (Cenk Erturk), “Scene sa ženama” (Nikola Ljuca), “Kružni tok” (Orsi Nagypal), “Nešto slatko” (Jelena Gavrilović), “Godišnji na moru” (Cristina Groşan), “Jutarnje molitve” (Konstantina Kotzmani, Katarina Stanković), “Moja! Moja! Moja sobica!” (Barbara Vekarić), “Kiša u Sarajevu” (Paul Negoescu), “Turist” (Ariel Shaban), “Fikus” (Andrey Volkashin), “Veliki skok” (Zulfikar Filandra), “Trojka” (Thanasis Neofotistos), “Znak” (Eleonora Veninova, Yona Rozenkier), “Prava” (Urška Djukić, Gabriel Tzafka), “U tvojim rukama” (Maša Šarović, Sharon Engelhart), “Pljuvačka” (Neven Samardžić,  Carolina Markowitz) i “Paket” (Dušan Kasalica, Teodora Ana Mihai).

“Sarajevo grad filma” je projekt Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala, pokrenut s misijom da otkrije, pruži podršku i promovira talenat filmskih stvaralaca te da omogući njihovu suradnju i razmjenu iskustva u stvaranju zajedničkog filmskog djela. U okviru ovog projekta je u periodu od 2008. godine do danas više od 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera svoje kratke filmove snimilo u Sarajevu. Neki od filmova nastalih u okviru projekta imali su izuzetno uspješan festivalski život i ostvarili međunarodni uspjeh.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba uz pojedine filmove je kao bonus sadržaj postavljena i video poruka dijela autorske ekipe filma. Program će trajati od 6. aprila do 8. maja.

 

PRVIH ŠEST FILMOVA:

 

OSLOBOĐENJE U 26 SLIKA

(Ivan Ramljak, Marko Škobalj)

Dostupan: 6.-12.4.

Zaboravljen od svih, stari partizan vodi usamljenički život. Jedini interesi koje ima su sumo borbe i posmatranje komšija. Jednoga dana kroz svoj dvogled iz Drugog svjetskog rata ugleda nešto što ga navodi da kretne u svoju posljednju gerilsku misiju.

 

TURIST

(Ariel Shaban)

Dostupan: 7.-13.4.

Uveče jednog vikenda u Sarajevu, polusvjestan njemački turist spletom neobičnih okolnosti upoznaje jednog mladog Bosanca. Jedna tuča, poziv Hitnoj pomoći i optužba za krađu, stavit će na kušnju njihovo novouspostavljeno prijateljstvo.

 

ČEKANJE

(Daniel Béres)

Dostupan: 8.-14.4.

Djevojka šetajući gradom otkriva nešto vrlo neobično o Sarajlijama. Oni djeluju kao beživotni “zombiji” koji oživljavaju samo na par trenutaka da izvedu malu scenu napisanu za njih. U početku joj je situacija smiješna te se igra s njima sve dok ne dođe do nekoga na čijem je papiru napisano: “Ubij je!”

 

VIDIMO SE U SARAJEVU

(Vanja Sviličić)

Dostupan: 9.-15.4.

Polazeći od osjećanja koje je ležalo duboko u meni još od 2005., i iz svih onih čarobnih stvari kojima me Sarajevo zasulo, rodila se jedna mala priča o ljubavi i životu…

 

NEKAKO S PROLJEĆA

(Nikolina Barić)

Dostupan: 10.-16.4.

U Sarajevu, popiti kafu znači puno više nego samo se probuditi… Koliko je nekad teško opustiti se i uživati u onom što vidite oko sebe? Ovo je priča o duhu Sarajeva i njegovoj jednostavnosti života. Sve što vam treba su šoljica kafe i dobro društvo…

 

TJELESNA FUNKCIJA

(Dane Komljen)

Dostupan: 11.-17.4.

Mladić dolazi kombijem u grad kako bi prodao voće na tržnici. Tokom dana susreće se sa starim prijateljem.