Kultura

nevid teatar

Odabrani najbolji dramski tekstovi projekta “Obrazovanje kroz igru”

14/03/2019

Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30. marta u Banjoj Luci

Dramarturginja Tanja Šljivar odabrala je tri najbolja dramska teksta pristigla na javni konkurs za originalne dramske tekstove Nevid teatra u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”, koji se provodi kroz zajednički projekt UN-a “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Najbolji autorski dramski tekstovi su Sara Velaga (24) iz Jajca s tekstom “Blago ispod krova“, Nedim Puriš (21) iz Zenice sa tekstom “Domovinom mojom“ i Milica Malešević (23) iz Banja Luke s tekstom “Gdje se sakrila ljepota?“, saopćeno je iz Nevid tetra.

Izabrani autori i autorke imaće priliku u sklopu dramaturških radionica u međusobnoj komunikaciji i saradnji i pod mentorstvom Tanje Šljivar od tri teksta kreirati zajednički izvedbeni kolaž koji će dalje služiti kao predložak za interaktivnu-obrazovnu predstavu za djecu uzrasta od tri do 11 godina i koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjoj Luci do kraja augusta 2019. godine.

Dramaturške radionice biće održane od 28. do 30. marta u Banjoj Luci.

Implementacijom projekta “Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar omogućit će djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Zajednički projekt “Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji s Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekt koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u BiH.

Projekt se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.