Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muzička akademija u sarajevu

Održan komemorativni skup za profesoricu Dunju Dimitrijević

l_ea97973a29c942b9feac173249aeebc1

Komemoraciji su prisustvovali članovi njene porodice, najbliži saradnici i kolege, te bivši studenti

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu jučer je održan komemorativni skup za pijanisticu i dugogodišnju profesoricu Dunju Dimitrijević, koja je preminula 25. aprila u Sarajevu.

Komemoraciji su prisustvovali članovi njene porodice, najbliži saradnici i kolege, te bivši studenti.

Do odlaska u mirovinu 2015. godine, Dunja Dimitrijević je postigla značajne pedagoške rezultate. U njenoj klasi je diplomiralo više od 30 studenata koji su danas uspješni klavirski pedagozi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Sloveniji.

U svom kontinuiranom i bogatom umjetničkom radu obuhvatila je klavirska djela svih stilskih epoha, a njeno pijanističko umijeće karakterisala je nadahnuta interpretacija s produbljenim razumijevanjem autorove muzičke misli, te stilska autentičnost.

Dimitrijević je održala niz solističkih recitala i nastupila sa brojnim regionalnim orkestrima (Sarajevo, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Niš, Priština, Budva, Mostar, Opatija i dr.). Izvela je brojna fundamentalna djela pijanističke literature kao što su: Koncert za klavir i orkestar u D duru Josepha Haydna, Simfonijske varijacije Césara Francka, Koncert za klavir i orkestar in F Georgea Gershwina, Koncert za klavir i orkestar br. 4 u G duru Ludwiga van Beethovena, Toccata u D duru i Preludiji i fuge (WTK 1) Johanna Sebastiana Bacha, Orguljska fantazija i fuga u g molu Bach/Liszt, Sonata u C duru Domenica Scarlattija.

U koncertnoj aktivnosti Dunje Dimitrijević posebno mjesto je zauzimalo stvaralaštvo bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih kompozitora, saopćeno je iz Muzičke akademije u Sarajevu.