Kultura

narodno pozorište sarajevo

Održan Napretkov božićni koncert, dašak praznika pred sarajevskom publikom

19/12/2019

Osim što je riječ o događaju koji doprinosi kulturnoj sceni Sarajeva, on ima i humanitarni karakter, budući da je sav prikupljeni novac od prodaje ulaznice namijenjen Napretkovu Fondu za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog", saopćeno je iz HKD "Napredak"

Tradicionalni Napretkov svečani božićni održan je sinoć pred punom dvoranom Narodnog pozorišta Sarajevo, kao kruna manifestacije “Napretkovi božićni dani 2019.”.

Manifestacija je započela 30. novembra tradicionalnim 31. Međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu u kojemu su sudjelovali planinari Hrvatskog planinarskog društva “Bjelašnica 1923” i planinari “Željezničara” iz Beograda, a nastavljena tradicionalnim Napretkovim božićnim turnirima u šahu, turnirima pionira i seniora u malom nogometu i teniskom turniru, noćnim usponom planinara na Trebević, kao i 27. Likovnim analom koji je priređen u Maloj galeriji Samostana sv. Ante na Bistriku.

Na programu su se u prvom dijelu koncerta našli biseri iz riznice operne literature domaćih i inozemnih skladatelja poput Gotovčeve “Mile Gojsalić”, Tijardovićeve “Male Floramye”, Verdijeva “Otella”, Donizzetijeva “Don Pasqualea”, Puccinijeve “Turandot” i “Tosce”.

Drugi dio koncerta je predstavljao božićnu razglednicu sa najljepšim božićnim pjesmama poput “Veselje ti navješćujem”, “Tiha noć”, “Joy to the World”, “O holy night”, “Adeste fideles”, koje su donijele dašak čarolije i radosti Božića iz cijeloga svijeta, a u izvedbi prvaka solista zagrebačke Opere, sopranistice Ivane Lazar i tenora Stjepana Franetovića, zatim istaknute sopranistice Vedrane Šimić uz orkestar Sarajevske filharmonije pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević-Orešković.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva te predstavnici diplomatskog zbora.

Osim što je riječ o događaju koji doprinosi kulturnoj sceni Sarajeva, on ima i humanitarni karakter, budući da je sav prikupljeni novac od prodaje ulaznice namijenjen Napretkovu Fondu za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog”, saopćeno je iz HKD “Napredak”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.