Koncertna sezona MAS

Održan recital pijaniste Nadira Hošića na “Majskim muzičkih svečanostima”

nadir hosic (1)

Program koncerta obuhvatio je stilski raznolik i interpretativno izazovan repertoar

Solističkim recitalom u okviru festivala “Majske muzičke svečanosti” predstavio se mladi pijanista Nadir Hošić, student II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. mr. Dragana Opančića i ass. mr. Zlatana Božute.

Program koncerta obuhvatio je stilski raznolik i interpretativno izazovan repertoar.

Recital je počeo izvedbom Koncerta BWV 974 u d molu (1715) Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), koji predstavlja transkripciju Koncerta za obou S D935 Alessandra Marcella (1673-1747). Ovo djelo, etablirano u pijanističkom repertoaru, spada u niz Bachovih aranžmana koncerata venecijanskih baroknih kompozitora priređenih za izvedbu na čembalu i orguljama.

Program je obuhvatio i “Pour le piano” L. 95 (1901) jedno od prekretničkih djela u stvaralačkom razvoju utemeljitelja muzičkog impresionizma Claude Debussya (1862-1918). Koncert je zaokružen interpretacijom Sonate op. 82, br. 6 u A duru (1940) Sergeja Prokofjeva (1891-1953).

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca je bio ograničen.

Zainteresovana publika, koja nije prisustvovala ovom događaju, snimak koncerta može pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Koncertna sezona MAS, saopćila je Muzička akademija Sarajevo.