Kultura

Održana izložba najboljih odabranih radova bh. fotografije

22/12/2016

U prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu je 21 decembra održana izložba najboljih odabranih radova bosanskohercegovačke fotografije “FotoBiH 2016.”

Događaj je održan u saradnji Foto-video kluba Valter (FVK Valter), Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH (AUF BiH) i okupio je izlagače iz 10 klubova iz cijele zemlje i jednog samostalnog autora. Izloženo je preko 100 originalnih fotografija, a radovi su selektovani na osnovu ocjena selektora Imrane Kapetanović KMF AUF BiH.

Izložbu je otvorio predsjednik AUF BiH, Ozren Božanović, koji je izrazio zadovoljstvo izloženim fotografijama i nastavkom tradicije održavanja FotoBiH kao jednog od bitnijih događaj ove vrste u zemlji. Djela koja su brojni posjetioci mogli vidjeti su podijeljena u dvije kategorije – monohrom i kolor i rezultat su rada i truda kako profesionalnih fotografa, tako i entuzijasta, zaljubljenika u ovu umjetničku formu.

Prisutnima su se obratili Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH i Muhamed Borović, predsjednik Foto-video kluba Valter, koji su istaknuli zadovoljstvo izložbom, te njen značaj u kulturnom i umjetničkom životu BiH.

Najbolji izabrani radovi u obje kategorije su prigodno nagrađeni. Prvu nagradu u kolor kategoriji je osvojila Svetlana Perić sa fotografijom „Pejzaž sa linijama“, dok je u monohrom kategoriji pobijedio Eldin Hasanagić sa fotografijom „Karavan“.

Komentari