Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dječije pozorište rs

Održana premijera muzičke predstave „Ježeva kućica“

jezeva kucica

Tokom premijernog izvođenja predstave mnogobrojna publika, u velikoj sali Dječijeg pozorišta RS, glumce je iznova i iznova, song po song, narađivala aplauzima, a oni koji su sinoć propustili da pogledaju predstavu imaju priliku da to učine večeras jer je prva repriza najavljena za 16. mart sa početkom u 18 časova

Sinoć je u Dječijem pozorištu Republike Srpske održana premijera muzičke predstave „Ježeva kućica“ nastale po motivima istoimene basne u stihu Branka Ćopića, a u režiji Slobodana Perišića.

„Ježeva kućica“ pod dirigentskom palicom Slobodana Perišića predstvlja kutak duhovne sigurnosti i mjesto koje je u ovom materijalnom svijetu dom – dom kao simbol topline, slobode, sigurnosti, mira i samog djetinjstva.

Predstva je u cjelosti produkt domaćih snaga i talenata tako da dramatizaciju ove, prve premijere Dječijeg pozorišta RS u 2019. godini, potpisuje njen reditelj Slobodan Perišić zajedno sa Svjetlanom Đurić, Ognjenom Bogdanovićem i Darkom Grbićem, mladim studentima Akademije umjetnosti iz Banje Luke sa odsjeka za dramaturgiju. Scenografija je djelo uigranog tima Marka Bilbije i Monike Ponjavić, kostime je radila Jelena Savić, a maske Berina Šuščević i Vasko Jordanov.

Autor muzike, po prvi put, je Boris Šavija koji je, uz pisca Berislava Blagojevića, autor i songova. Šavija, kojeg publika ima priliku da gleda u brojnim predstavama Narodnog pozorišta RS, kao gost u ovoj predstavi tumači ulogu Svinje. U ulozi Ježurke Ježić, ovoga puta, našla se glumica Đurđa Vukašinović, Hrast i narator ove predstave je Ana Anđelić, uloga Vuka povjerena je Aleksandru Blaniću, lik Lije tumači Božana Bijelić, a mladi Darko Stojić, apsolvent glume na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci igra Zeca i Medu. „Ježeva kućica“ ove godine bilježi i sedamdesetu godišnjicu postojanja, a na scenu Dječijeg pozorišta RS postavljena je u formi muzičkog komada i prva je takve vrste u kojoj glumci sa maskama igraju, uživo sviraju i pjevaju.

Tokom premijernog izvođenja predstave mnogobrojna publika, u velikoj sali Dječijeg pozorišta RS, glumce je iznova i iznova, song po song, narađivala aplauzima, a oni koji su sinoć propustili da pogledaju predstavu imaju priliku da to učine večeras jer je prva repriza najavljena za 16. mart sa početkom u 18 časova.