Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šk bosna

Održana promocija knjige “Vazda belaj” autora Mirsada Pašovića

vazda belaj

Značaj knjige ovakve tematike na promociji je istaknuo i voditelj Enver Šadinlija. Kazao je da je Pašovićeva knjiga „Vazda belaj“ uistinu po mnogočemu posebna i da se čita u dahu

U Šahovskom klubu Bosna u Sarajevu održana je promocija knjige „Vazda belaj“ književnika Mirsada Pašovića. Voditelj je bio novinar Enver Šadinlija, nekoliko fragmenata iz knjige je scenski izveo dramski umjetnik Rade Čolović, a odlomke iz knjige i recenziju prof. Hadžema Hajdarevića čitala je Ivana Krstanović.

Naime, ova knjiga je Pašovićev šesti roman koji svojom historijskom podlogom povezuje bosansko kraljevstvo i njegovo naslijeđe sve do polovice 19. vijeka, kada se radnja romana i događa. Kroz dvije paralelne ljubavne priče, Pašović pokazuje stanje u sarajevskoj kotlini, odnos domaćih i došljaka, vlastele i sirotinje. Ljubav kao vječni tragičar, svojom svjetlošću obasjava svu čestitost ovodunjalučkog i prodire do tamnih vladara i njihovih sljedbenika, te pobjeđuje i ostavlja trag proživljenih vjekova. Sve se svodi na ponavljanje, začarani krug u kojem se Bosna nalazi kao potvrda neprolaznosti vremena.

„Naslov romana nagovještao mi je da bi to mogla biti, uvjetno kazano, humoristička proza, a i jer je u Pašović u svojim dosadašnjim proznim ostvarenjima uspijevao ostvariti jednu dosta autentičnu, odnjegovanu, nenametljivu gospodstvenu dozu humora. Međutim, preda mnom se otvorio prozni tekst o sasvim ozbiljnim životnim sudbinama izdogađanim u Sarajevu neke davne 1813. godine. U ovom djelu autor nam je predočio univerzalnu čovjekovu priču o svekolikoj patnji, nemoći, atavističkoj upornosti, osobnim ili naslijeđenim strahovima, ljubavnim zanosima, licemjerjima, o svemu čemu je čovjek i njegov odnos prema postojećem svijetu bivao izložen od postanka svijeta do dana današnjega. Stoga se ovaj roman, kako se to voli reći, čita nadušak, odjednom, bez zastajanja“, napisao je u svojoj recenziji prof. Hadžem Hajdarević.

Hajdarević je napisao i da „narator romana ‘Vazda belaj’, nimalo slučajno, ulazi baš u tu vrlo turbulentnu i, što se tiče događaja, slojevitu sarajevsku i bosansku 1813., nastojeći da kroz nekoliko ljudskih i ljubavnih drama oslika vrijeme druge decenije 19. stoljeća u Sarajevu i vječnu, uglavnom uzaludnu, sukobljenost pojedinca naprema običajnih i svih drugih uvjetovanosti.

Značaj knjige ovakve tematike na promociji je istaknuo i voditelj Enver Šadinlija. Kazao je da je Pašovićeva knjiga „Vazda belaj“ uistinu po mnogočemu posebna i da se čita u dahu.

Autor knjige Mirsad Pašović je također istaknuo da je ovom knjigom postignuto, kao i u prethodnim djelima, da čitatelj ne može ostati ravnodušan na događaje iz bliske prošlosti, pisane kratkom i britkom rečenicom, bliskim narodnim rječnikom, domaćim humorom i mudrošću, manje poznatim činjenicama…

Jednostavno, od ove se knjige nećete odvajati dok je ne pročitate.

U muzičkom djelu programa sudjelovale su Alma Burina i Ivana Đurić.