Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dobra knjiga”

Održana promocija romana “Dvanaesta kuća” autora Bojana Zečevića

bojan zecevic – dvanaesta kuca

Moju prvu knjigu, “Dvanaesta Kuća” samo počeo pisati davne 2003. godine u Varaderu na Kubi, ali njen veliki dio je nastao u Sarajevu

U sarajevskom restoranu Vinoteka upriličena je promocija knjige “Dvanaesta kuća”, autora Bojana Zečevića u izdanju izdavačke kuće “Dobra knjiga”.

Ovom prilikom medijima i prisutnim gostima obratili su se predstavnik izdavačke kuće “Dobra knjiga”, Izedin Šikalo, predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, te autor knjige, Bojan Zečević.

“Moju prvu knjigu, “Dvanaesta Kuća” samo počeo pisati davne 2003. godine u Varaderu na Kubi, ali njen veliki dio je nastao u Sarajevu i nije slučajno da smo se sastali u Vinoteci, jer sam baš ovdje nekima od mojih prijatelja sa uzbuđenjem prepričavao nova poglavlja nastala predhodnih neprospavanih noći, ali noći punih inspiracije. Pisao sam je punih sedam godina, jer je za neke njene segmente bilo potrebno pročitati pet do deset knjiga i analizirati mnoge stranice na internetu, kako bi pravi istorijski događaji, koji se prožimaju kroz ovu fikciju, bili što vjerodostojniji. Radnja romana je postavljena između drevnih vremena i današnjice. Ova intelektualna avantura koja se dotiče politike, religije, ljubavi, erotike i teorija zavjere, je višeslojna priča sa nekoliko preokreta u završnici. Knjiga je orginalno pisana na engleskom jeziku i njeno pisanje sam završio 2009. godine, kada sam je i postavio na web portal www.authonomy.com, koji je bio u vlasništvu Harper Collins-a (jednog od najvećih svjetskih izdavača). Dvanaesta kuća se je na ovom portalu, u izboru od 12000 knjiga, u roku od 5 mjeseci, popela na poziciju broj 4. Nekoliko godina kasnije sam odlučio da svoj roman prvjenac prevedem na bhs jezik kako bi i domaća publika dobila priliku da se upozna sa ovom istorijskom avanturom. Prevod koji sam lično radio sam završio prije godinu dana.” – kazao je Zečević.

“Kada sam upoznao Bojana i kad mi je u kratkim crtama objasnio o kakvom rukopisu je riječ, pomislio sam da bi ovaj pisac mogao biti bosanski Den Braun. Niti jednog trenutka nisam dvojio o tomu treba li objaviti ovaj rukopis, naravno da treba. Činjenica da je Bojan Sarajlija na privremenom radu u nekakvim londonima, parizima i beogradima, posebno me je motivirala. Jer ovoga pisca moramo vratiti kući. U Sarajevo. U Bosnu i Hercegovinu, gdje realno i pripada.” – kazao je Šikalo.

Bojan Zečević je završio Drugu Gimnaziju u Sarajevu, diplomirao “Computer Science” na Imperial College-u u Londonu, te radio kao trgovac čelikom na međunarodnom tržištu od Rusije do Jugo-Istočne Azije. U svojoj poduzetničkoj karijeri bavio se trgovinom nekretninama u Londonu, te obnašao funkciju direktora i vlasnika modne agencije Ieve models u Londonu.