Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ULUPUBiH

Oduzima se mogućnost umjetnicima da ostvaruju prihode

Likovna kolonija Krešimir Ledić

Kako se navodi u saopćenju ULUPUBiH u predloženom rebalansu budžeta u potpunosti se brišu Transferi udruženjima građana iz oblasti kulture i da je Transfer za kulturu od značaja za FBiH umanjen za 50.000,00 KM

Članovi i članice ULUPUBiH, Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, uputili su otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta zbog Prijedloga izmjena i dopuna budžeta FBiH, kojeg je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru.

Kako se navodi u saopćenju ULUPUBiH u predloženom rebalansu budžeta u potpunosti se brišu Transferi udruženjima građana iz oblasti kulture i da je Transfer za kulturu od značaja za FBiH umanjen za 50.000,00 KM.

Također smo informirani, ističu, da se u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovane pojavom koronavirusa koji predlaže Vlada Federacije BiH a na osnovu Odluke Vlade o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu obuhvatili Udruženja kao potencijalne korisnike predloženih mjera, saopćeno je iz ULUPUBIH.

Tim prijedlogom zakona Vlada je oduzela mogućnost umjetničkim udruženjima čiji članovi su uglavnom slobodni, istaknuti umjetnici i freelanceri koji svoj prihod ostvaruju iz oblasti kulture i umjetnosti individualno i kroz projekte Udruženja i to im jedini način ostvarivanja prihoda. Zabrana rada, izlaganja i ostale mjere su dovele do ozbiljne ekonomske ugroženosti većine članova Udruženja.

Iz ULUPUBIH su uputili na adresu Vlade Federacije prijedloge hitnih mjera koje bi ublažile dramatično stanje umjetnika/ca i umjetničkih Udruženja.

ULUPUBIH predlaže da se stavi van snage prijedlog o brisanju transfera udruženjima građanja iz oblasti kulture kao i prijedlog o umanjenju Transfer za kulturu od značaja za FBiH.

– Također predlažu da Vlada Federacije BIH u prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovane pojavom koronavirusa uvrsti i da Umjetnička strukovna udruženja mogu kao poslovni subjekti imati olakšice predviđene zakonom i mogućnost korištenja finansijskih sredstava poput Garancijskog fonda i slično.

ULUPUBIH predlaže i da Vlada Federacije BIH donese mjere po kojima će dati prednost članovima/icama strukovnih Udruženja s teritorije Federacije BiH u odnosu na druge umjenike/ce iz inostranstva za angažovanje na poslovima koje mogu obavljati a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, kostimografiju, marketing i slično a za koje Vlada F BiH i resorna ministarstva budu imali potrebu. Korištenje ove prednosti bi se odnosilo na jednu godinu počevši od usvajanja prijedloga a pomoglo bi umjetnicima/cama da ustabile izvor prihoda na inače za njih vrlo nestabilnom tržištu.

U nizu prijedloga upućenih na adresu Vlade Federacije BiH od strane ULUPUBiH-a je i da se kreira poseban fond iz donatorskih sredstava koji će biti namjenjen umjetničkim strukovnim Udruženjima.

Sredstva ovog fonda, navodi se u saopćenju, bi bila korištena za kreiranje umjetničke interpretacije i umjetničkih odgovora na temu Covid 19 a s ciljem formiranja kulture sjećanja za slijedeće generacije na ovaj period.

Ističemo da je umjetnost i kultura ključ opstanka svakog društva pa tako i našeg. Kulturna dešavanja su uvijek bila jedan od pokretača turizma i lančano drugih grana privrede. S toga smatramo da će naši prijedlozi naići na razumjevanje i biti usvojena od Vlade FBiH.

Napominjemo da se ULUPUBiH, koje broji 285 članova/ca priključuje naporima drugih Udruženja, Fondacija, Asocijacija čiji članovi/ce su iz različitih kulturnih oblasti a koji su također pogođeni mjerama i prijedlozima Vlade FBiH. Nadamo se da će Vlada FBiH ovo otvoreno pismo i predložene mjere prihvatiti i razmotriti kao legitimne zahtijeve umjetničkih Udruženja i njihovih članova/ca jer mi drugih načina komunikacije s Vladom nemamo, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH.