Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do 2. juna

Oko stotinu naučnika iz regiona i Evrope na trećem “History Festu”

history fest

Učesnici Festa su naučnici iz brojnih zemalja, a veliki broj naučnika dolazi s velikih svjetskih univerziteta

Treći “History Fest”, koji već prerasta u tradiciju i postaje ozbiljna platforma za razmjenu mišljenja i ideja naučnika iz čitavog svijeta, počinje danas i trajat će do 2. juna u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Konjicu pod slaganom “Učimo iz povijesti!”.

Oko 100 naučnika iz svih postjugoslavenskih zemalja i velikog dijela Evrope, te jedan broj naučnika iz SAD, diskutovat će o promjenama koje su se odvijale u Istočnoj Evropi i vezama tih promjena s događanjima u Jugoslaviji 1989. godine.

Kako su saopćili organizatori, trideset godina nakon pada Berlinskog zida i rušenja socijalizma u istočnoevropskim zemljama, a imajući u vidu današnje procese u tim zemljama, naučnici žele vidjeti koliko je smjena socijalizma značila demokratizaciju tih društava i da li su populizam i nacionalizam izrasli iz atmosfere stvorene načinom rušenja socijalizma.

Učesnici Festa su naučnici iz brojnih zemalja, a veliki broj naučnika dolazi s velikih svjetskih univerziteta (Berlin, Jena, Minhen, Ann Arbor, Pariz …). Poseban značaj ima doktorska radionica s doktorantima iz Evrope, kao i Ljetna škola sa master studentima o studiju evropske historije, što je prilika za studente da se što prije uključe u evropske trendove studiranja historije.

Osim naučnika, u okviru Festa bit će održano i niz panela u kojima će sudjelovati politički aktivisti iz 1989. godine (Stipe Mesić, Milan Kučan, Raif Dizdarević), a posebnu važnost ima činjenica da će ove godine Fest biti održan u Banjoj Luci i Konjicu (u “Titovom bunkeru”) i Mostaru.

Na taj način organizatori žele, kao je saopćeno, širiti atmosferu dijaloga u BiH, ali otvorenog i argumentiranog dijaloga.

Događaji se u Sarajevu odvijaju u Bošnjačkom institutu, na maloj sceni Narodnog pozorišta u Banjoj Luci, “Titovom bunkeru” u Konjicu i Centru za kulturu u Mostaru.

Svi događaji su otvoreni za javnost.