Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NP Sarajevo

“Okovani Prometej” balet između klasičnog i savremenog

balet

Autorica Belma Čečo Bakrač navela je da je tokom rada na predstavi tražila forme koje su i klasične i savremene.

Praizvedba baleta “Okovani Prometej” po libretu koji je uradila Belma Čečo Bakrač, prema motivima Eshilove tragedije „Okovani Prometej“, koja je također uradila koreografiju i režiju bit će održana 10. novembra u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Ta predstava postavlja pitanja da li postoje manje vrijedni i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja?

Također, baletna predstava “Okovani Prometej“ pokušava istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović danas je na pres-konferenciji rekao da ta teatarska kuća nakon što je otvorila dramsku sezonu predstavom “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije“ nastavlja s baletom te da se kontinuitet održava uz sve poteškoće. Odao je priznanje baletnom timu koji se susreo s tim zadatkom.

Autorica Belma Čečo Bakrač navela je da je tokom rada na predstavi tražila forme koje su i klasične i savremene. “Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov”.

Dirigentica, gošća iz Hrvatske, Nada Matošević Orešković također je skrenula pažnju na muziku Nećaka za kojeg je rekla da je uspio da napravi djelo u kojem se susreću klasika i neoklasika.

Kostimografkinja Amna Kunovac Zekić navela je da je za nju poseban izazov što je riječ o praizvedbi te je bila bez tereta prethodnih izvođenja.

Po riječima scenografa, gosta iz Makedonije, Valentina Svetozareva izazov je bilo spojiti savremenost s klasičnim te smatra da je tu pronađena tačna mjera.

Uloga Prometeja pripala je Milanu Rusu i Ervisu Koceku. Osim njih, u “Okovanom Prometju” učestvuju Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović.

U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” te Srednje muzičke škole Sarajevo.

Praizvedba baleta “Okovani Prometej” je u subotu 10. novambra, a prva repriza je 12. novembra.