Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jajce

Okrugli sto predstave “Sakati Billy sa Inišmana” BNP Zenica

Sakati Billy (1)

Riječ je, između ostalog, o komadu koji govori o Irskoj tridesetih godina i želji mladih da odu u obećanu Ameriku

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Sakati Billy sa Inišmana” autora Martina McDonagha, u režiji Predraga Štrbca, odigrana je u četvrtak na sceni Doma kulture Jajce u okviru Takmičarskog programa 40. Pozorišnih/Kazališnih igara Jajce 2021.

Uloge u predstavi su ostvarili: Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić.

Nakon izvedbe uslijedio je okrugli sto na kojem je razgovarano o predstavi.

Riječ je, između ostalog, o komadu koji govori o Irskoj tridesetih godina i želji mladih da odu u obećanu Ameriku.

Direktor Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, govoreći o razlozima za postavku te predstave na scenu BNP, kazao je da je riječ o komadu koji govori i o nama, mladima iz BiH koji žele da odu jer misle da je negdje drugdje bolje.

Glumac Nusmir Muharemović, koji tumači ulogu Sakatog Billja, govorio je o iskustvu rada na ulozi i fizičkom opterećenju koje ona nosi.

– Dvadesetak dana trajale su upale u cijelom tijelu. Trebalo je tijelo da se navikne. Budili su me grčevi u po noći zbog položaja tijela, zglobovi su bili otečeni. Nakon dvadeset dana sam potpuno zaboravio na to – ustvrdio je on.

Faketa Salihbegović Avdagić osvrnula se na kompaktost i ujednačenost igre glumačkog ansambla.

Ona je istakla da je reditelj Predrag Štrbac radio na tome da svaki lik bude “izbrušen” do kraja. Također je istakla da ovu predstavu rado igraju.

Najmlađa članica ansambla predstave Tamara Miličević-Stilić navodi da se, iako je tek došla s Akademije, uspješno uklopila u ansambl.

Ona je ocijenila da su svi sa žarom radili na predstavi.

– Kad si na sceni s kolegom i vidiš da mu oči cakle – pojasnila je Tamara Miličević-Stilić osjećaj zajedništa pri radu na predstavi.