Jajce

Okrugli sto predstave ‘Skupština’ Gradskog pozorišta Jazavac

okrugli_sto_jajce

U predstavi igraju Aleksandar Stojković, Nataša Ivančević, Senad Milanović, Marko Nedeljković i Anja Ilić

Na sceni Doma kulture Jajce u okviru Takmičarskog programa Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u nedjelju se komadom “Skupština”, u režiji Ivana Plazibata, po motivima dramskog teksta “Kućni savjet” španske spisateljice Kristine Klemente predstavio ansambl Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banje Luke.

U predstavi igraju Aleksandar Stojković, Nataša Ivančević, Senad Milanović, Marko Nedeljković i Anja Ilić.

Reditelj predstave Ivan Plazibata zapisao je da je “Skupština” okvir priče o porodici koja sve svoje odluke donosi putem zasjedanja porodičnog vijeća…

– Ali htjeli smo da u predstavu uđe Život s velikim Ž…Jer tekst otvara dubinsko pitanje: kako u ovakvom svijetu vaspitavati djecu da budu odgovorni i časni ljudi? Sav teret svake političke promjene ostaje na leđima iduće generacije “mladih”, oni će promijeniti društvo na bolje? – zapisao je on.

Na okruglom stolu upriličenom nakon predstave bilo je riječi i o pozorištu Jazavac koje je nastalo 2006. godine, te potrebi za upravo takvim alternativnim pozorištima i teškoćama s kojima se susreću.

Ivan Plazibata koji je gostujući reditelj i ovo mu je prva režija van Hrvatske, govoreći o iskustvu saradnje istako je da je riječ o jednom prostoru koji je donedavno bio a i još jeste isti kulturološki prostor.

On je podvukao da je izvorno tekst pisan iz perspektive šesdesetosmaške generacije Katalonije.

– Nikad nismo izašli iz okvira autoriteta. Lažnih autoriteta. Uvijek je zanimljivo vidjeti problem moći koji ne samo da se osjeća na nekoj velikoj političkoj razini nego i na nekoj mikrorazni – ustvrdio je reditelj predstave “Skupština”.

Plazibata je također istakao da je ovo predstava koja govori i o uništavanju građanske klase te bosanskoj, banjalučkoj stvarnosti, o preživljavanju.

Glumica Nataša Ivančević smatra da je reditelj dobro vodio glumačku ekipu kroz proces te istakla da su imali dobre osnove, okvire.

– Volim taj način rada da se igramo. Praktično imaš okvire, plan igre, i Igraš se. Ono što ja volim da kažem u glumi ne možeš da ispadneš glup, mogu iz te igre da izađu pametne stvari – ocijenila je Ivančević.

Ona se osvrnula i na punu sala Doma kulture Jajce koja ih je dočekala nakon igranja pred polupraznim dvoranama.

Dobrodošlicu gostima iz Banja Luke poželjela je i direktorica Doma kulture Smiljka Brtan sa željom da se ponovo vrate u Jajce na Igre a i gostuju mimo Pozorišnih igara.