Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oliver Stone u Sarajevo o Putinu i Trumpu: Jedan je iskren, drugi neiskusan (FOTO)

stone oliver sff (3)
Foto: Anadolija

Oskarovac Oliver Stone prošetao je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

Slavni režiser je uveličao treću festivalsku noć u okviru kojeg će mu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ceremonija dodjele će se održati u Ljetnom kinu Reiffeisen.

Veliki reditelj ovacijama je dočekan na crvenom tepihu fotografisavši se i podijelivši brojne autograme fanovima.

– Čuo sam da nagrada Počasno Srce Sarajeva predstavlja osjećaje ljudi i jako sam počastovan što ću je dobiti, rekao je Stone

Novinari su ga upitali i o intervju s Vladimirom Putinom kojeg je nedavno radio.

– Cilj intervjua je angažman na miru između SAD i Rusije. Želio sam da se u SAD čuje Putinovo razmiđljanje jer se on na Zapadu ne predstavlja u pravom svjetlu. Putin je iskren čovjek kojem je stalo do dobrih odnosa sa SAD, rekao je Stone.

Na pitanje o Donaldu Trumpu odgovorio kako se radio neiskusnom političaru koji je pametan i razumije se u mnoge stvari.

– Bio sam u Sarajevu 2002. godine i danas se vidi da grad živi, puno toga je izgrađeno – kazao je Stone koji je u Sarajevo stigao danas iza podne.

Oliver Stone je režirao više od 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najutjecajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije, među kojima su “Salvador” (1985), “Vod smrti” (1986), “Wall Street” (1987), “Rođen 4. Jula” (1989), “JFK” i “The Doors” (1991), “Rođeni ubojice” (1994), “Nixon” (1995), “Pogrešno skretanje” (1997), kao i novija izdanja poput dvenaestosatne TV serije “neispričana historija SAD-a” iz 2012. i četverodijelni razgovor s ruskim predsjednikom “Intervju s Putinom” iz 2017. godine.

Stone je rođen 1946. godine u New Yorku, a 1965. napisao je autobiografski roman “San jednog djeteta”. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije 1967. i 1968. borio se u Vijetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem. Po povratku je nastavio studij i diplomirao 1971. na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku.

Sarajevo Film Festival je svečano otvoren 11. augusta, a završava 18. augusta dodjelom nagrada.