“Olovni vojnik i balerina” iz Niša na Dječijoj BNP-ovoj nedjelji sa lutkama

Olovni vojnik i balerina

Tradicionalno u prvoj sedmici oktobra, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se obilježava Dječija nedjelja, koja je ove godine posvećena lutkarskim predstavama i radionicama.

Tradicionalno u prvoj sedmici oktobra, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica se obilježava Dječija nedjelja, koja je ove godine posvećena lutkarskim predstavama i radionicama.  Nakon pedesete izvedbe predstave „Put do čarolije“ u Sarajevu, danas je izvedena predstava „Olovni vojnik i balerina“ Lutkarskog pozorišta Niš u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Predstava „Olovni vojnik i balerina“ u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog  je nastala po uzoru na čuvanu bajku Hansa Kristijana Andersena i riječ o klasičnoj marionetskoj predstavi.

Naime, klasična marionetska predstava nije često zastupljena u modernim pozorištima, te je ova predstava pravo osvježenje za najmlađu publiku Zeničkog pozorišta. Predstava govori o dolasku porculanske balerine, koja je probudila duhove jednog tavana.

Odmah je osvojila srce hrabrog vojnika, ali na njegovu nesreću, privukla je i pažnju gospodara tavanskog prostora, generala Kozije noge.

U preispitivanju svoje hrabrosti, olovni vojnik suočava se sa pitanjem da li će uspeti da sačuva lјubav svoje izabranice i čistoću duha.

U sklopu ove BNP-ove manifestacije, u petak 6. oktobra u 17 sati će biti održana i radionica za djecu pod nazivom „Napravi svoju lutku zijevalicu“, čiji je voditelj Miroljub Mijatović i koja će se realizirati u prostorijama slikarskog ateljea Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Isti dan, u 13 sati će biti izvedena predstava „Put do čarolije“ u Domu kulture Novi Travnik. U subotu u 11 sati na Velikoj sceni BNP-a će biti odigrana predstava Dječijeg pozorišta Subotica „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova, a dan poslije, u nedjelju, u 11 sati će biti odigrana predstava „Prodani smijeh“ na Maloj sceni BNP-a, a u okviru programa Mali MESS.