Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica Udruženja ''Trezvenost''

Omanić: Spomenici nulte vrijednosti u Počitelju obezvrijeđeni

FNA_130446

Navela je da je hitno imenovanje upravitelja Počitelja, da bi se zaustavilo urušavanje, a smatra da je travničko rješenje za očuvanje starog grada dobar način koji bi pomogao i Počitelju

Počitelj je nekada bio primjer čistog grada, kojeg su krasile cvjetne avlije, trešnje, višnje, kajsije, dudovi, narovi, u kojem su snimani filmovi, ali sada je sve to narušeno i obezvrijeđeno, ističe rođena Počiteljanka Ajnija Omanić.

Ona je kao predsjednica Udruženja ”Trezvenost” govorila na naučno-stručnoj konferenciji koja je posvećena ovom srednjovjekovnom gradu, naglašavajući da se Počitelj što prije treba početi promovirati i štititi.

Navela je da je hitno imenovanje upravitelja Počitelja, da bi se zaustavilo urušavanje, a smatra da je travničko rješenje za očuvanje starog grada dobar način koji bi pomogao i Počitelju.

– Ne smijemo biti spavači. Stanje se može poboljšati, da Počitelj postane turistička atrakcija, ali i da poboljšamo kvalitet života Počiteljana – rekla je Omanić.

Prisjetila se svog djetinjstva u Počitelju gdje je živjela do početka 50-ih godina, navodeći da je bio posebno mjesto koje je bilo specifično organizirano.

– Poštivali smo način života, do podne se nije išlo u goste, a poslije sa najavom. Nije bilo buke, nemira, nasilja. To je bila fina organizirana zajednica koja je imala svoga poljara koji je čuvao gornje i donje polje. Sada je sve to narušeno i postalo je neprimjereno – rekla je Omanić.

Navela je da je bilo organizirano donošenje vode sa Neretve, tokom ljeta i zime.

– Snimani su brojni filmovi, mi djeca smo bili statisti – prisjetila se Omanić, navodeći da su živjeli kulturnim životom.

Počitelj je tada imao život unutar i van bedema. Omanić je istaknula da su posebno ponosni na dio unutar bedema, ali, kaže, i izvan bedema su bile brojne vrijednosti.

– Gornje polje, dio unutar bedema, pretrpjelo je teške promjene, doselio se veliki broj ljudi, pokupovani su placevi. Sve je sada izmijenjeno. Također, spomenici nulte vrijednosti su obezvrijeđeni – zaključila je Omanić.

Na konferenciji je predstavljena zbirka radova ”Počitelj – sjaj koji blijed” čiji je izdavač Udruženje ”Trezvenost”, a u kojoj je ocijeljeno stanje u Počitelju.