Omladinski kamerni orkestar TURKSOY gostovao u Mostaru

TURKSOY

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TURKSOY večeras je u sklopu tradicionalnog Festivala “Mostarsko ljeto 2017.“ u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar održao spektakularni koncert i na jedinstven način publiku grada s Neretve počastio glazbenim arijama svjetskih klasika turkijske kulture, javlja Anadolu Agency(AA).

Pod upravom dirigenata Anvara Akbarova iz Kazahstana i Mustafe Mehmandarova iz Azarbejdžana nastupili su mladi, talentirani umjetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske, Rusije: Baškurdistan i Tataristan.

Na repertoaru kamernog orkestra TURKSOY su predstavljena djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica TURKSOY-a.

Publika u Mostaru imala je prilike čuti djela E.B. Britten “Simple Symphony”, A. Schnittke “Suite in the Old Style”, P. Tchaikovsky “Serenade for String Orchestra“.

Uz orkestar u posjetu BiH stigla je delegacija TURKSOY-a, predvođena generalnim sekretarom Dusenom Kaseinovim koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Mostar i turnejom koja večerašnjim gostovanjem u Mostaru kreće kroz Bosnu i Hercegovinu.

Koncert je održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i ambasade Turske u BiH.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je za Anadolu Agency (AA) istakla da je večerašnji koncert u Mostaru od iznimnog značaja jer je to poklon Gradu Mostaru.

Kako navodi prilikom jedne posjete Ankari ona je izrazila želju da ovaj orkestar dođe u BiH i tada je dobila odgovor da će gostovanje u BiH biti poklon građanima.

“Meni je iznimna čast da je TURKSOY u Mostaru uopće. Ja mislim da je ovo jedan lijep poklon građanima Mostara u ljetnim danima, a pogotovo što su se svi članovi omladinskog orkestra odrekli honorara. Sami su platili svoj put da dođu u Mostar. To je njihov poklon građanima Mostara i to trebamo cijeniti. Meni je drago da smo dio njihove priče, odnosno misije koja se zasniva da kroz muziku oplemenimo jedni druge i da šaljemo poruke mira i tolerancije“, kazala je Dilberović.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli istakla je za Anadolu Agency (AA) da je Međunarodna organizacija turkijske kulture, poznata i kao UNESCO turkijskog svijeta. Osnovana je, kako ističe, 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske.

“Koncert je organiziran u cilju jačanja kulture između Mostara i Turske. Ovo je organizacija koja ima cilj da turske umjetnike dovede i upozna s ostalim podnebljima. Jako smo sretni što možemo predstaviti ovaj program večeras u Mostaru. Ovo je turneja koja će se održati u BiH, večeras su u Mostaru, a sutra u Sarajevu“, kazala je Sanli.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović je izrazio veliko zadovoljstvo što je TURKSOY svoju turneju u BiH započeo baš gostovanjem u Mostaru.

“Za nas je vrlo važna međunarodna suradnja, jer pokazuje naše i spremnosti mane i potrebu jačanja kadrova i svakih drugih kapaciteta, kako bismo mogli odgovoriti na ovakve izazove, kazao je Mujkanović za Anadolu Agency.

Gostovanje omladinskog orkestra TURKSOY iz Turske je još jedan dokaz da je Mostarsko ljeto internacionalnog karaktera. To je rekao direktor Centra za kulturu u Mostaru Senad Suljić , koji je jedan od organizatora ovoga događaja.

Međunarodni omladinski orkestar TURKSOY predstavio je publici djela kirgistanskog autora J. Maldybaeva, autora iz Baškurdistana (Rusija) I. Khusamutdinova “Tuyalas” i “Beyeu Koyo”, kazahstanskih autora S. Kurmangazya “Balbraun” i A. Serkebayeva “Shalkyma”, autora iz Turkmenistana B. Khudaynazarova “Yilgaylar”, autora S. Saydasheva iz Tatarstana (Rusija) “Vals”, K. Gerasimova iz Sakha, Yakutia (Rusija) “Piyes for Chamber Orchestra“, uzbekistanskog autora M. Makhmudova “Muhammas va ufor”, autorice A. Subrakove iz Hakasije (Rusija) “Tun Payram”, azarbejdžanskog autora K. Karayeva “Ayse’nin Dansi” i “Ihtirasli Kizin Dansi”, turskog autora A.T. Erdener “4 Movements on E” (Final) te tursku kompoziciju “Uskudar’a Gider Iken”.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar je jedan od velikih projekata TURKSOY-a. Osnovan je 2010. godine, a svoj prvi CD snimili su godinu dana poslije.

Okuplja mlade muzičare iz turkijskih zemalja s ciljem stvaranja neophodnih uvjeta koji će omogućiti ovim mladim ljudima iz turkijskog svijeta da razviju svoje lične i profesionalne vještine, dajući im priliku da rade s poznatim i uspješnim kompozitorima, muzičarima i dirigentima, te doprinoseći jačanju kulturnog dijaloga i razmjeni kulturnog bogatstva.

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TURKSOY u proteklih sedam godina postojanja uspješno je nastupao na nizu koncerata u Sjedinjenim američkim državama, diljem Evrope i Azije. Više od 20 godina TURKSOY različitim aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama