Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Omladinski kamerni orkestar TURKSOY održao koncert u Zenici

koncert

Međunarodni omladinski kamerni orkestar TURKSOY održao je večeras koncert u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u organizaciji Turksoya, Instituta Yunus Emre i Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice. Omladinski kamerni orkestar TURKSOY je zajedno s Kamernim i simfonijskim orkestrom iz Zenice publiku počastio muzičkim arijama svjetskih klasika i numerama turkijske kulture, javlja Anadolu Agency(AA).

Pod dirigentskom palicom Mustafe Mehmandarova iz Azerbejdžana i dirigentice Amne Husejnagić, nastupili su mladi talentirani umjetnici iz Azarbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Turske, Rusije (Baškurdistan i Tataristan).

Na repertoaru kamernog orkestra su predstavljena djela svjetskih klasika, ali i jedinstvena muzička djela iz 14 zemalja, članica TURKSOY-a.

Generalni sekretar Međunarodne organizacije za tursku kulturu (TURKSOY) Dusen Kaseinov rekao je kako se na ovaj način prave novi mostovi prijateljstva.

“Mi smo jedna međunarodna organizacija koja ima cilj povezivanje država s turskog govornog područja, pravljenje mostova prijateljstva između tih država sa turskog govornog područja. Ovo je treći koncert u BiH, ali nije prvi put da smo u Zenici, bili smo i u martu mjesecu u Zenici gdje smo obilježili Nevruz. Ja se nadam da ovo neće biti posljednji put, razgovarali smo sa predstavnicima Asocijacije Mostovi prijateljstva i dogovorili smo neke naredne korake. Ovo je jedan novi most koji smo napravili, a na koncertu će učestvotvati bh. muzičari i naši muzičari, što je jako lijepo”, rekao je Kaseinov.

Ataše za kulturu pri Ambasadi Republike Turske u BiH, Mert Demiral, rekao je kako imaju za cilj iz godine u godinu povećati broj kulturnih aktivnosti između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

“Naš zadatak pri uredu atašea za kulturu je predstavljanje kulture Republike Turske i povezivanje institucija kultura sa institucijama Republike Turske i njihove posjete Turskoj. Mi inače iz godine u godinu pokušavamo da povećamo kulturne aktivnosti između Turske i BiH. S TURKSOY-em ćemo i u budućnosti učestvovati u drugim kulturnim aktivnostima”, rekao je Demiral.

Omladinski kamerni orkestar osnovan je 2010. godine, zalaganjem generalnog sekretara TURKSOY-a Kaseinova i okuplja mlade muzičare iz turkijskih zemalja. Orkestar TURKSOY okuplja mlade muzičare iz različitih dijelova turkijskog svijeta. Prošle godine održao je sedam koncerata u četiri balkanske zemlje gdje je ljubiteljima umjetnosti priuštio nezaboravne momente.

TURKSOY, također poznat i kao UNESCO turkijskog svijeta, osnovan je 1993. godine, nakon potpisivanja osnivačkog sporazuma od strane ministara kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske.

Kasnije su se TURKSOY-u priključili i Turska Republika Sjeverni Kipar, kao i republike Ruske Federacije, Tataristan, Baškirska Altaj, Sakha Jakutia, Tuva i Kakasia, dok moldavska Gagauzija ima status promatrača.

Više od 20 godina TURKSOY različitim aktivnostima radi na jačanju veza bratstva i solidarnosti među turkijskim narodima i prenosi njihovo kulturno naslijeđe budućim generacijama. Večeras je održan ukupno šesti koncert na prostoru Balkana, od čega su dva održana u Mostaru i Sarajevu te posljednji u Zenici.