Kultura

Sarajevo

Omladinski performans ‘The Freedom Collection’ u SARTR-u 21. avgusta

19/08/2020

Nakon premijernog igranja u Sarajevu, ovaj performans bit će prikazan i u Trebinju, Kaknju, Konjicu i Zenici

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) 21. augusta u 19 sati publika će imati priliku pogledati omladinski perfomans “The Freedom Collection”.

Baveći se problemom nerazumijevanja ideja i vrijednosti ljudskih prava u predpandemijskoj svakodnevnici, kao i u specifičnim društvenim kontekstima poput nedavnih karantenskih restrikcija, performans “The Freedom Collection” pojam slobode propituje kroz oblike teatarskog djelovanja u radu sa mladim ljudima. Nastao kao rezultat prethodnih faza istoimenog projekta i suradnje između Sarajevskog ratnog teatra i udruženja Aparat teatar, performans “The Freedom Collection” osmišljen je s ciljem pokretanja dijaloga kroz moderirane umjetničke iskaze, saopćeno je iz SARTR-a.

Podržan od nezavisne organizacije European Endowment for Democracy, performans “The Freedom Collection” korištenjem četiri riječi: sloboda, jednakost, pravda i mir, pokušava istražiti ove koncepte kroz osnovne teatarske oblike; pokret, ples, jezik i fizički teatar.

Nakon omladinskih teatarskih radionica po gradovima širom Bosne i Hercegovine održanih u mjesecu julu, redatelj, glumac i koreograf iz Njemačke, Marcus Violette i sarajevska glumica i asistentica režije Amila Terzimehić, nastavili su rad sa mladima iz Kaknja, Konjica, Trebinja i Zenice na zajedničkom nastupu.

Nakon premijernog igranja u Sarajevu, ovaj performans bit će prikazan i u Trebinju, Kaknju, Konjicu i Zenici.

Na taj način “The Freedom Collection” postaje dio putujućeg obrazovnog programa koji, pored težnje za usavršavanjem teatarskih vještina mladih ljudi, želi također podstaknuti promišljanje o konceptima slobode nudeći odgovor na pitanje šta ona predstavlja mladim ljudima i kako je vide oni koji tek trebaju da promiču ideje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen, shodno tome obavezno je mjesto rezervisati slanjem poruke u Facebook inbox Sarajevskog ratnog teatra.

Nakon performansa biće održana diskusija sa redateljem, učesnicima i učesnicama “The Freedom Collection” i prisutnom publikom, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.