modul memorija

Online izložba “Izbjeći rat” fotografa Luigija Ottanija

izlozba

U pitanju je rad pod nazivom “Izbjeći rat” fotografa Luigija Ottanija i umjetnice Roberte Biagiarelli koja govori tekst koji je napisao poznati italijanski novinar Paolo Rumiz

Na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS večeras će u 21 sat biti emitovana prva ovogodišnja online izložba fotografija u okviru Modula Memorije 2021.

U pitanju je rad pod nazivom “Izbjeći rat” fotografa Luigija Ottanija i umjetnice Roberte Biagiarelli koja govori tekst koji je napisao poznati italijanski novinar Paolo Rumiz, saopćeno je iz Festivala MESS.

“Izbjeći rat” je serija fotografija iz 2015. godine koje pokazuju kako izgleda balkanska ruta migranata koji na svome putu pokušavaju preći i grčko – makedonsku granicu.

Luigi Ottani, jedan od najpoznatijih italijanskih fotoreportera, i Roberta Biagiarelli, multidisciplinarna umjetnica čija veza sa BiH traje već decenijama, stvorili su intenzivnu priču nastalu na jednom dijela izbjegličkog puta.

Luigi Ottani, fotograf i publicist, rođen u Modeni 1965. posebno je posvećen “uličnoj fotografiji” i društvenim reportažama. Od 2000. godine do danas objavio je tridesetak fotografskih izdanja i autor je brojnih izložbi i instalacija.

Među njegovim najpoznatijim reportažnim radovima su: priča o Sahelu u Eritreji, život u izbjegličkim kampovima Saharawi, poslijeratno razdoblje u Bosni, pošast dječje prostitucije u Kambodži, Šri Lanka pogođena tsunamijem, život u “mrtvoj zoni” u Černobilu, teška stvarnost talijanskih urbanih četvrti, etničke manjine kineskog Hunana, sjećanje na Beslan u Sjevernoj Osetiji, potres u Emiliji…

Roberta Biagiarelli, poznata italijanska glumica i multidisciplinarna umjetnica svoju karijeru započela je 1985. godine. Monodramom “A come Srebrenica” privukla je mnogo pažnje u Italiji. Predstava koja živi više od 20 godina i koja ima status kultne evropske predstave imala je više od 600 izvedbi.

Roberta Biagiarelli je svojim aktivizmom i odlučnošću uspjela da osigura sredstva za obnovu Doma kulture u Srebrenici i pokretanje niza kulturnih inicijativa koje su za cilj imale socijalizaciju mladih Srebreničana. Na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici realizovala je i dokumentarni film “Suvenir Srebrenica”.

Luigi Ottani i Roberta Bagiarelli su i autori knjige “Shooting in Sarajevo”, saopćeno je.